Home » Știință » Așa-zisele „resturi interstelare” găsite în Oceanul Pacific ar fi cu totul altceva

Așa-zisele „resturi interstelare” găsite în Oceanul Pacific ar fi cu totul altceva

Așa-zisele „resturi interstelare” găsite în Oceanul Pacific ar fi cu totul altceva
Avi Loeb, „vânătorul de extratereștri de la Harvard”. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 14.09.2023

„Vânătorul de extratereștri de la Harvard” crede că a găsit dovezi de la ceva din afara Sistemului Solar pe fundul Oceanului Pacific, dar unul dintre colegii săi nu este convins.

Într-o replică detaliată publicată în The Conversation, cercetătorul planetar britanic Monica Grady a scris că rezultatele lui Avi Loeb de la Harvard sunt „un pic inconsistente”.

Grady contestă în mod special afirmația lui Loeb potrivit căreia micile „sfere” pe care le-a găsit pe fundul Pacificului, pe baza unei analize a compoziției lor chimice, sunt mici bucăți din IM1, un meteorit interstelar care s-a prăbușit în ocean în 2014 – un obiect care, a sugerat Loeb, ar putea fi rămășițele unei sonde de la o civilizație inteligentă.

Zeci de teste nucleare efectuate în aceeași regiune

După cum notează cercetătorul britanic, analiza chimică a lui Loeb este puternică, dar este posibil ca el să fi căutat în direcția greșită pentru sursa sferelor.

După cum notează Grady, au existat zeci de teste nucleare efectuate de Armata americană în urmă cu mai bine de jumătate de secol în Insulele Marshall, care se află la doar câteva sute de kilometri de regiunea din largul coastei Papua Noua Guinee, acolo unde Loeb și echipa sa au găsit fragmentele minuscule.

Sfere pe fundul Pacificului

Pentru a testa această teorie, Loeb – sau un alt om de știință – ar trebui doar „să caute sfere în nisipul de pe plajă și pe fundul oceanului din jurul Bikini Atoll și Enewetak, acolo unde au avut loc testele nucleare”, a scris profesorul de științe planetare de la Open University.

De asemenea, Grady a menționat că există o altă metodă „evidentă” care nu necesită călătorii pentru a încerca să determine și originea sferelor: măsurarea „compoziției izotopice a oxigenului”.

„Acest parametru se bazează pe cei trei izotopi stabili ai oxigenului. Rapoartele dintre aceștia pot fi folosite pentru a determina în mod concludent dacă materialul este terestru sau extraterestru”.

Materialul provine de la o navă spațială extraterestră?

Deși admite că explicația este la fel de ,,speculativă” ca și cea a lui Loeb, Grady – care nu a fost convinsă de ceva vreme de afirmațiile astronomului de la Harvard despre sfere – spune că, după ce a aflat mai multe despre ele, rămâne sceptică.

„Mi-e teamă că ajung la aceeași concluzie la care am ajuns și data trecută”, a scris ea, potrivit Futurism.

„Loeb a recuperat câteva particule interesante, dar niciuna dintre dovezile pe care le prezintă nu este suficient de convingătoare pentru a deduce că materialele au legătură cu IM1 sau că provin de pe o navă spațială extraterestră”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Există extratereștri? Moment istoric în Congresul Statelor Unite, declarații făcute sub jurământ

„Vânătorul de extratereștri de la Harvard” pretinde că a colectat tehnologie extraterestră de pe fundul Pacificului

Un astronaut din programul Apollo a spus că extratereștrii au prevenit un război nuclear pe Pământ

Semnalele care se repetă din centrul Căii Lactee ar putea fi de la extratereștri

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase