Home » D:News » Ce discuții „tranșante” a avut președintele SUA Joe Biden cu liderul chinez Xi Jinping?

Ce discuții „tranșante” a avut președintele SUA Joe Biden cu liderul chinez Xi Jinping?

Ce discuții „tranșante” a avut președintele SUA Joe Biden cu liderul chinez Xi Jinping?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.11.2023

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping au convenit să deschidă o linie telefonică prezidențială, să reia comunicațiile militare și să lucreze pentru a reduce producția de fentanil, arătând un progres tangibil în primele lor discuții față în față din ultimul an, scrie Reuters.

Biden și Xi s-au întâlnit timp de aproximativ patru ore la periferia orașului San Francisco pentru a discuta probleme care au tensionat relațiile dintre SUA și China. Divergențele fierbinți rămân, în special, în ceea ce privește Taiwanul.

Într-un progres semnificativ, cele două guverne intenționează să reia contactele militare pe care China le-a întrerupt după ce președintele de atunci al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a vizitat Taiwanul în august 2022.

„Ne-am întors la o comunicare directă”

„Ne-am întors la o comunicare directă, deschisă, clară și directă pe bază directă”, a declarat Biden.

În plus, Biden a spus că el și Xi au convenit să comunice la nivel înalt. „El și cu mine am convenit că fiecare dintre noi poate răspunde direct la telefon și vom fi ascultați imediat”.

Dar, într-un comentariu care probabil îi va irita pe chinezi, Biden a declarat ulterior reporterilor că nu și-a schimbat părerea că Xi este un dictator.

„Un tip care conduce o țară comunistă”

„Ei bine, uite, el este. Adică, este un dictator în sensul că este un tip care conduce o țară comunistă”, a spus Biden.

Xi i-a spus lui Biden că opiniile negative ale Partidului Comunist din Statele Unite sunt nedrepte, a declarat un oficial american reporterilor după întâlnire.

Biden și Xi au participat la discuții cu scopul de a aplana o perioadă dificilă a relațiilor, care a luat o întorsătură negativă după ce un balon de supraveghere presupus chinezesc a tranzitat Statele Unite și a fost doborât de un avion de vânătoare american în februarie.

Casa Albă a declarat că Biden a abordat domenii în care Washingtonul are preocupări, inclusiv cetățenii americani deținuți, drepturile omului în Xinjiang, Tibet și Hong Kong și activitățile agresive ale Beijingului în Marea Chinei de Sud.

„Să aibă încredere, dar să verifice” acțiunile chinezești

„Doar discutăm, suntem sinceri unul cu celălalt pentru a nu exista neînțelegeri”, a spus Biden.

Biden și Xi au convenit ca China să stopeze exportul de articole legate de producția de fentanil opioid, una dintre principalele cauze ale supradozelor de droguri în Statele Unite. „Va salva vieți”, a declarat Biden, adăugând că a apreciat „angajamentul” lui Xi în această problemă.

În cadrul acordului, China va urmări direct anumite companii chimice care produc precursori de fentanil, a declarat un oficial american de rang înalt pentru reporteri. Acesta a promis „să aibă încredere, dar să verifice” acțiunile chinezești privind drogul.

Biden a subliniat necesitatea păcii și a stabilității

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, să reunească experți pentru a discuta despre riscurile inteligenței artificiale.

Un oficial american a descris un schimb de replici cu privire la Taiwan, insula democratică pe care China o revendică drept teritoriu. Preferința Chinei este reunificarea pașnică cu insula Taiwan, revendicată de chinezi, i-a spus Xi lui Biden, a precizat oficialul american, dar Xi a continuat să vorbească despre condițiile în care ar putea fi folosită forța.

Biden a subliniat necesitatea păcii și a stabilității în strâmtoarea Taiwan. Oficialul american a spus că Biden a pledat pentru menținerea status quo-ului și pentru ca China să respecte procesul electoral din Taiwan.

Xi a îndemnat SUA să înceteze să mai trimită arme în Taiwan

„Președintele Xi a răspuns: Uite, pacea este foarte bună, dar la un moment dat trebuie să ne îndreptăm spre o rezoluție mai generală”, a declarat oficialul citându-l pe Xi.

De asemenea, Xi a îndemnat Statele Unite să înceteze să mai trimită arme în Taiwan și să sprijine „reunificarea” pașnică a Chinei cu Taiwanul, a precizat presa de stat chineză.

Biden a declarat că i-a cerut lui Xi să își folosească influența pe care o are asupra Iranului pentru a îndemna Teheranul să nu lanseze atacuri prin intermediari asupra țintelor americane din Orientul Mijlociu, în timp ce conflictul dintre Israel și Hamas continuă în Gaza.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase