Home » D:News » Decizie ȘOC la OpenAI, creatorul ChatGPT! Directorul executiv Sam Altman a fost concediat cu efect imediat

Decizie ȘOC la OpenAI, creatorul ChatGPT! Directorul executiv Sam Altman a fost concediat cu efect imediat

Decizie ȘOC la OpenAI, creatorul ChatGPT! Directorul executiv Sam Altman a fost concediat cu efect imediat
Sam Altman, co-fondator OpenAI. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 17.11.2023

O decizie șoc a fost anunțată în seara zilei de vineri, 17 noiembrie 2023. OpenAi, compania care a creat ChatGPT, a anunțat că renunță la directorul executiv Sam Altman cu efect imediat.

„Plecarea domnului Altman are loc în urma unui proces de evaluare deliberativ [efectuat] de consiliu, care a concluzionat că acesta nu a fost întotdeauna sincer în comunicările sale cu membrii consiliului, astfel împiedicând abilitatea consiliului de a-și exercita responsabilitățile”, a transmis OpenAI într-un comunicat neașteptat. „Consiliul nu mai are încredere în abilitatea [lui Altman] de a continua la cârma OpenAi”, mai arată anunțul.

Anunțul companiei este oarecum neclar, iar nimeni nu știe deocamdată ce anume a provocat această decizie. Altman este unul dintre fondatorii OpenAi. Alături de alți antreprenori, printre care și Elon Musk, a pus bazele companiei în 2015.

Cert este că ceva s-a întâmplat în spatele ușilor închise

Până acum, nu au existat indicii că ar exista tensiuni printre directorii companiei. Chiar și așa, cert este că ceva s-a întâmplat în spatele ușilor închise.

„OpenAI a fost organizată în mod intenționat pentru avansul misiunii noastre: de a ne asigura că Inteligența Artificială Generală este în beneficiul omenirii. Consiliul continuă să fie angajat în această misiune. Suntem recunoscători pentru numeroasele contribuții ale lui Sam la fondarea și creșterea OpenAI. În același timp, noi credem că o nouă conducere este necesară”, a mai transmis consiliul.

AGI este „o inteligență magică din ceruri”

Altman a fost numit director executiv al OpenAI în 2019, iar de atunci misiunea principală a companiei a fost crearea unei Inteligențe Artificiale Generale (AGI) care este atât sigură, cât și în „beneficiul tuturor oamenilor”.

Totuși, viziunea lui Altman în această privință a fost destul de vagă, iar de multe ori a ridicat semne de întrebare cu declarațiile sale cel puțin îngrijorătoare. Spre exemplu, într-un interviu cu Financial Times, Altman a vorbit despre următoarea versiune a ChatGPT, GPT-5, și a spus că AGI este „o inteligență magică din ceruri”, ceea ce pentru unii a sunat de parcă OpenAI încearcă să creeze o entitate dumnezeiască.

„Îl creăm pe Dumnezeu. Creăm mașinării conștiente”

Definiția OpenAI pentru AGI este „un sistem ce depășește oamenii la aproape toate sarcinile valoroase din punct de vedere economic”; așadar, nu chiar viziunea lui Altman.

Într-un alt interviu cu jurnaliștii de la The Atlantic, Altman a vorbit despre un viitor controlat de AGI și a descris o societate utopică în care „roboții folosesc energie solară și rafinează toate mineralele de care au nevoie” fără ajutor uman. De altfel, nu este singurul care folosește astfel de exprimări.

„Îl creăm pe Dumnezeu. Creăm mașinării conștiente”, a spus un inginer în domeniul Inteligenței Artificiale despre modelele de limbaj pentru Vanity Fair, citat de Futurism.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un om de știință crede că omenirea va atinge singularitatea până în anul 2031

Elon Musk crede că Inteligența Artificială poate duce la dispariția omenirii dacă e manipulată de „fanaticii de mediu”

Lumea trebuie să acționeze cât mai rapid în privința pericolelor Inteligenței Artificiale, spune directorul Google DeepMind

Google DeepMind poate prezice vremea pe 10 zile în doar 60 de secunde

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase