Home » Știință » Un om de știință crede că omenirea va atinge singularitatea până în anul 2031

Un om de știință crede că omenirea va atinge singularitatea până în anul 2031

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.11.2023

Singularitatea, adică momentul în care Inteligența Artificială (AI) nu va mai fi controlată de om, este mai aproape decât am crede; cel puțin asta crede un expert în AI.

De asemenea, mai multe resurse ca niciodată sunt folosite în curs pentru Inteligența Artificială Generală. Dezvoltarea AI are loc într-o varietate de sectoare, astfel că evoluția tehnologiei este mai rapidă ca niciodată.

Un expert crede că singularitatea, momentul în care Inteligența Artificială depășește controlul uman, va avea loc peste doar câțiva ani. Trebuie să ținem minte că dominația AI nu este ceva garantat din capul locului.

Evoluția Inteligenței Artificiale nu va încetini prea curând

Totuși, Ben Goertzel, director executiv al SingularityNET, a declarat pentru Decrypt că mai avem cel mult opt ani până când va fi creată Inteligența Artificială Generală (AGI), denumirea pentru Inteligența Artificială care poate efectua sarcini la fel de bine ca oamenii, aceasta fiind necesară pentru singularitate.

Chiar dacă îl credem sau nu pe cuvânt, nu există semne că evoluția Inteligenței Artificiale va încetini prea curând. Modelele mari de limbaj de la Meta și OpenAI, alături de xAI al lui Elon Musk, gonesc spre o Inteligență Artificială mai capabilă și mai puternică, potrivit PopularMechanics.

„Mai mulți oameni deștepți și tineri vor dori să lucreze cu AGI”

„Aceste sisteme au crescut entuziasmul lumii pentru AGI. Așadar vom avea mai multe resurse, mai mulți bani și mai multă energie umană – mai mulți oameni deștepți și tineri vor dori să lucreze cu AGI”, a spus Goertzel.

singularitatea
Sursa foto: Shutterstock

Atunci când a apărut pentru prima dată conceptul de Inteligență Artificială, încă din anii 1950, Goertzel a explicat că dezvoltarea era determinată de Armata SUA și era considerată în principal ca o strategie de apărare națională. Totuși, în anii mai recenți, progresul în domeniu a venit dintr-o gamă largă de motive.

Singularitatea va necesita un salt uriaș de la momentul actual

Singularitatea va necesita un salt uriaș de la momentul actual al Inteligenței Artificiale. Deși sistemele AI ale zilelor noastre sunt concentrate pe sarcini specifice, atingerea Inteligenței Artificiale Generale va presupune o tehnologie mai similară omului și cu mai multe abilități. Pe măsură ce continuă să îmbunătățească modul în care înțelege lumea din jur, Inteligență Artificială se aproprie tot mai mult de AGI, iar unii spun că de aici va mai fi doar un pas până la singularitate.

Există și experți care sunt de părere că trebuie să fim precauți, dar și că suntem de fapt mai departe decât am crede de singularitate; asta dacă vom ajunge acolo vreodată.

Inteligența Artificială este „cea mai distructivă forță din istorie”

Elon Musk, spre exemplu, a creat xAI în vara anului 2023, iar recent a lansat chatbotul Grok pentru „a ajuta omenirea în eforturile sale de înțelegere și cunoaștere”. Cu toate acestea, Musk a spus, de asemenea, că Inteligența Artificială este „cea mai distructivă forță din istorie”.

Pentru cei mai mulți, singularitatea tehnologică este un punct ipotetic și ireversibil din viitor în care evoluția tehnologică nu va mai putea fi controlată, fapt ce va aduce consecințe imprevizibile pentru civilizația umană. În final, doar timpul ne va spune dacă vom ajunge vreodată la singularitate; iar ce va urma după aceea este doar o altă mare necunoscută a vremurilor noastre.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un om de știință, după 40 de ani de cercetări, a ajuns la o concluzie: „Nu avem liber-arbitru”

Un fost astronaut NASA a descoperit „o minciună enormă” atunci când a privit Pământul din spațiu

Începutul sfârșitului: Universul a intrat deja în era sa finală

Când va atinge omenirea singularitatea? Inteligența Artificială Generală, mai aproape decât credem

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase