Home » D:News » 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată

2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată

2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.12.2023

Oamenii de știință din Uniunea Europeană au declarat că 2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată. Temperatura medie globală pentru primele 11 luni ale anului a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată, cu 1,46 grade Celsius peste media din perioada 1850-1900, scrie Reuters.

Temperatura pentru perioada ianuarie-noiembrie a fost cu 0,13 grade Celsius mai mare decât media pentru aceeași perioadă din 2016, în prezent cel mai cald an calendaristic înregistrat vreodată, a precizat Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice (C3S).

Noiembrie 2023 a fost cea mai caldă lună noiembrie înregistrată la nivel global, cu o temperatură medie a aerului la suprafață de 14,22C, cu 0,85C peste media 1991-2020 pentru luna noiembrie și cu 0,32C peste precedenta cea mai caldă lună noiembrie, cea din 2020, a adăugat Copernicus.

Anul 2023 „a avut șase luni și două sezoane record”

Anul acesta „a avut șase luni și două sezoane record. Temperaturile extraordinare din noiembrie la nivel global, inclusiv două zile mai calde cu peste 2C față de perioada preindustrială, înseamnă că 2023 este cel mai cald an înregistrat în istorie”, a declarat într-un comunicat directorul adjunct al C3S, Samantha Burgess.

Toamna boreală septembrie-noiembrie a fost, de asemenea, cea mai caldă înregistrată la nivel global, cu o temperatură medie de 15,30C, cu 0,88C peste medie, au precizat oamenii de știință din UE.

„Atâta timp cât concentrațiile de gaze cu efect de seră continuă să crească, nu ne putem aștepta la rezultate diferite de cele observate în acest an. Temperatura va continua să crească, la fel și impactul valurilor de căldură și al secetei. Atingerea unui nivel net zero cât mai curând posibil este o modalitate eficientă de a ne gestiona riscurile climatice”, a adăugat directorul C3S, Carlo Buontempo.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase