Home » D:News » Câte dintre mașinile noi din UE sunt electrice?

Câte dintre mașinile noi din UE sunt electrice?

Câte dintre mașinile noi din UE sunt electrice?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.12.2023

Vânzările de mașini electrice în Uniunea Europeană au reprezentat aproape jumătate din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi în UE în perioada ianuarie-noiembrie 2023, potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile, scrie miercuri Reuters.

Mașinile electrice, fie că este vorba de modele complet electrice, hibride plug-in sau hibride complete, au reprezentat peste 47,6% din totalul înmatriculărilor de autoturisme noi în UE în luna noiembrie, în creștere de la 43% în aceeași perioadă a anului trecut, a precizat Asociația Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au crescut cu 6,7% în noiembrie, a 16-a lună consecutivă de majorare, cu o creștere de 13,3% față de anul precedent în ceea ce privește înmatriculările de mașini electrice.

Înmatriculările de mașini pe benzină au crescut

Înmatriculările de mașini pe benzină au crescut cu 4,2%, în timp ce cele diesel au scăzut cu 10,3%.

Înmatriculările de mașini complet electrice au crescut cu 16,4% față de anul precedent, la 144.378 de mașini.

În Germania, principala piață de vehicule electrice din Europa, au scăzut cu 22,5%, la 44.942 de vehicule.

Pe piața produselor electrificate, consumatorii au continuat să prefere vehiculele hibrid-electrice, cu o creștere de 28,7% de la an la an, în timp ce cererea de vehicule hibride de tip plug-in a scăzut cu 22,1%.

În Germania, Franța și Italia, înmatriculările de automobile hibrid-electrice au depășit 1,5 milioane de vehicule de la începutul anului, dintr-un total de aproape 2,5 milioane de vehicule în UE.

Cel mai mare producător auto din Europa

În pofida ascensiunii vehiculelor electrice, ACEA a declarat la începutul lunii decembrie că, în Europa, „sectorul vehiculelor electrice riscă să rămână în urma sectoarelor vehiculelor electrice din alte regiuni fără o strategie industrială solidă a UE, pe fondul dominației Chinei în lanțul de aprovizionare și al stimulentelor oferite de SUA pentru producătorii săi de automobile”.

Unii producători de automobile și analiști au menționat o plafonare a cererii de vehicule electrice în ultimele luni. Cel mai mare producător auto din Europa, Volkswagen, a declarat în octombrie că cererea de vehicule electrice nu se dezvoltă așa cum se aștepta, în timp ce producătorul de vehicule de lux Mercedes-Benz a avertizat cu privire la o piață a vehiculelor electrice „brutală”, caracterizată de reduceri puternice de prețuri și probleme legate de lanțul de aprovizionare.

Înmatriculările la Volkswagen și Renault au crescut cu 11,4% și, respectiv, 6,1% în noiembrie, în timp ce înmatriculările au scăzut cu 7,3% pentru Stellantis, a precizat ACEA.

Compania de mașini electrice a lui Elon Musk, Tesla, a înregistrat un salt de aproape 45% în aceeași lună, reprezentând aproape 22% din înmatriculările de mașini complet electrice din UE.

Numărul de vehicule noi înmatriculate în noiembrie în UE, Marea Britanie și în Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) a crescut cu 6%, până la 1,08 milioane de vehicule.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase