Tensiuni între Rusia şi Iran din cauza unei declaraţii despre insulele disputate din Golful Persic

27 12. 2023, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei după ce Moscova şi ţările arabe au publicat la începutul acestei săptămâni o declaraţie comună prin care contestă pretenţiile Iranului privind insulele disputate din Golful Persic, a relatat presa de stat.

Agenţia de ştiri iraniană IRNA a declarat că diplomatul rus a fost convocat şi i s-a dat o notă pe care trebuie să o înmâneze Moscovei, în care Teheranul protestează faţă de declaraţia celui de-al şaselea Forum de cooperare arabo-rusă, emisă în Maroc, care a cerut o soluţie paşnică pentru rezolvarea conflictului dintre Iran şi Emiratele Arabe Unite cu privire la insulele disputate din Golful Persic, informează AP.

Anterior, sâmbătă, ministrul iranian de Externe, Hossein Amirabdollahian, i-a spus lui Serghei Lavrov la telefon că „respectarea suveranităţii şi integrităţii ţărilor se numără printre principiile de bază în legăturile dintre naţiuni”, a precizat IRNA.

A doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus

Aceasta a fost a doua oară în acest an când Iranul a chemat un emisar rus în semn de protest faţă de comentariile privind insulele disputate. Teheranul l-a convocat pe ambasadorul rus în iulie din cauza unei declaraţii similare.

Astfel de dispute diplomatice sunt un eveniment rar întâlnit între cele două ţări, care şi-au aprofundat legăturile de când Putin a invadat Ucraina, Iranul furnizând Rusiei drone care au fost folosite cu efecte devastatoare.

De asemenea, ambele ţări sunt susţinătoare puternice ale preşedintelui Bashar Assad în războiul din Siria.