Home » D:News » Alimentele de bază vor trece prin șocuri la nivel global în 2024

Alimentele de bază vor trece prin șocuri la nivel global în 2024

Alimentele de bază vor trece prin șocuri la nivel global în 2024
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.01.2024

Preţurile ridicate ale alimentelor au determinat fermierii din întreaga lume să planteze mai multe cereale şi culturi de oleaginoase, însă consumatorii se vor confrunta cu o ofertă restrânsă în mare parte a anului viitor pe fondul vremii adverse aduse de fenomenul El Nino şi restricţiilor la export.

După mai mulţi ani de creşteri puternice, preţurile grâului, porumbului şi soia rămân vulnerabile la şocuri legate de ofertă şi inflaţia alimentară în Noul An, susţin analiştii şi traderii, potrivit Reuters, citat de Ziarul Financiar.

„Situaţia ofertei de cereale s-a îmbunătăţit cu siguranţă în 2023, însă există în continuare riscuri. Avem El Nino până cel puţin în aprilie-mai, Brazilia va produce cu siguranţă mai puţin porumb, iar China surprinde piaţa cu achiziţii mari de grâu şi porumb de pe piaţa internaţională”, arată Ole Houe, director în cadrul IKON Commodities.

Secetă în mari părţi din Asia

Fenomenul El Nino, care a adus secetă în mari părţi din Asia în acest an, este aşteptat să continue în prima parte a anului viitor, ameninţând oferta de orez, grâu, ulei de palmier şi alte produse agricole în unii din cei mai mari exportatori şi importatori agricoli ai lumii.

„Situaţia ofertei de grâu s-ar putea deteriora comparativ cu sezonul trecut”, se arată într-o notă a Commerzbank. „Aceasta pentru că exporturile din ţări producătoare importante vor fi probabil semnificativ mai scăzute”.

Ca veşti pozitive pentru oferta de cereale, producţia de porumb, grâu şi soia din America de Sud este aşteptată să înregistreze o îmbunătăţire în 2024, deşi vremea din Brazilia ridică unele semne de întrebare.

„Emisfera nordică va fi probabil afectată de fenomenul El Nino”

În Argentina, precipitaţiile abundente vor impulsiona probabil producţia de soia, porumb şi grâu în una dintre cele mai importante ţări exportatoare de cereale din lume.

Totuşi, riscurile sunt în creştere.

„Stocurile globale de cereale şi oleaginoase sunt restrânse după standarde istorice, emisfera nordică va fi probabil afectată de fenomenul El Nino în sezonul de creştere pentru prima dată din 2015, dolarul îşi va continua probabil declinul recent, iar cererea globală ar urma să revină la trendul de creştere pe termen lung”, se arată într-un raport al CoBank, un creditor major al sectorului agricol american.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase