Home » D:News » Un test de sânge poate detecta cu precizie tumorile cerebrale „inaccesibile”

Un test de sânge poate detecta cu precizie tumorile cerebrale „inaccesibile”

Un test de sânge poate detecta cu precizie tumorile cerebrale „inaccesibile”
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 29.01.2024

Un test de sânge nou ar putea revoluționa diagnosticarea și tratamentul cancerului cerebral. Testul este capabil să detecteze cu precizie o serie de tumori cerebrale, inclusiv cele mai mortale, cum ar fi glioblastomul.

Timp de ani de zile, tumorile cerebrale au fost dificil de diagnosticat. Acestea afectează anual sute de mii de oameni din întreaga lume și ucid în Marea Britanie mai mulți copii și adulți sub 40 de ani decât orice alt tip de cancer.

Acum, o echipă de cercetători de la Brain Tumour Research Centre of Excellence, condus de Imperial College London și Imperial College healthcare NHS trust, a conceput un simplu test de sânge care ar putea ajuta la diagnosticarea mult mai rapidă a pacienților care suferă chiar și de cele mai mortale forme de cancer cerebral, evitându-le biopsiile chirurgicale invazive și cu risc ridicat.

Benefic pentru pacienții cu tumori cerebrale „inaccesibile”

Descoperirea a fost raportată în International Journal of Cancer, conform The Guardian.

Testul ar fi deosebit de benefic pentru pacienții cu tumori cerebrale „inaccesibile”, care ar putea începe tratamentul mai devreme.

Testul, numit TriNetra-Glio, funcționează prin izolarea celulelor gliale care s-au desprins de tumoare și care se găsesc în circulație în sânge. Celulele izolate sunt apoi colorate și pot fi identificate la microscop.

Oamenii de știință planifică deja studii suplimentare pentru a valida rezultatele, iar dacă acestea vor avea succes, pacienții ar putea beneficia de noul test în doar doi ani.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase