Home » D:News » Un simplu test de sânge ar putea diagnostica boala Alzheimer

Un simplu test de sânge ar putea diagnostica boala Alzheimer

Un simplu test de sânge ar putea diagnostica boala Alzheimer
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.01.2024

Un studiu recent a arătat că un test de sânge simplu ar putea fi la fel de precis ca și metodele mai invazive, cum ar fi puncțiile lombare sau scanările cerebrale, în diagnosticarea bolii Alzheimer.

Cercetătorii au analizat datele din trei studii diferite, care au implicat 786 de persoane, inclusiv persoane cu și fără tulburări cognitive, relatează The Guardian.

În toate cele trei studii, pacienții au fost supuși fie unei puncții lombare, fie unei PET amiloid pentru a identifica semnele de proteine amiloide și tau – semnele distinctive ale bolii Alzheimer. Echipa a comparat apoi descoperirile cu rezultatele testului de sânge ALZpath.

O veste importantă pentru cei care suferă de Alzheimer

Cercetătorii au declarat că analiza lor a arătat că testul de sânge a fost la fel de precis ca și testele bazate pe puncții lombare și a fost superior evaluărilor atrofiei cerebrale, în identificarea semnelor de Alzheimer.

„80% dintre indivizi ar putea fi diagnosticați definitiv pe baza unui test de sânge, fără alte investigații”, a spus Dr. Nicholas Ashton, primul autor al studiului, de la Universitatea din Göteborg, Suedia.

Rezultatele studiului reprezintă o veste importantă pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer sau pentru cei care sunt îngrijorați că ar putea fi diagnosticați cu această boală.

„Rezultatele ar putea fi suficient de clare pentru a nu necesita investigații suplimentare”

Dr. Richard Oakley, un director asociat de cercetare și inovare la Societatea Alzheimer, a declarat că studiul a fost un pas binevenit în direcția corectă.

„Acesta arată că testele de sânge pot fi la fel de precise ca și testele mai invazive și mai costisitoare pentru a prezice dacă cineva are caracteristici ale bolii Alzheimer în creier”, a spus el.

„În plus, sugerează că rezultatele acestor teste ar putea fi suficient de clare pentru a nu necesita investigații suplimentare de urmărire pentru unele persoane care trăiesc cu boala Alzheimer, ceea ce ar putea accelera semnificativ calea de diagnosticare în viitor.”

Dar el a subliniat că sunt necesare lucrări suplimentare.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase