Home » D:News » Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga

Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga

Fermierii cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 20.02.2024

Sute de agricultori cehi au intrat cu tractoarele în centrul orașului Praga, perturbând traficul în fața Ministerului Agriculturii. Ei se alătură protestelor împotriva costurilor ridicate ale energiei, a birocrației sufocante și a Acordului verde al Uniunii Europene, scrie Reuters.

Fermierii din întreaga Europă au ieșit în stradă în acest an, inclusiv în Polonia, Franța, Germania, Spania și Italia, pentru a lupta împotriva prețurilor scăzute și a costurilor ridicate, a importurilor ieftine și a constrângerilor impuse de UE în ceea ce privește schimbările climatice.

Fermierii cehi plănuiesc să se alăture protestelor din această săptămână, deși principalele asociații agricole s-au distanțat de acțiune, când tractoarele au blocat o bandă de circulație de pe un drum important din Praga, încetinind, dar nu blocând complet traficul.

„Negociem cu cei care îi reprezintă pe fermieri”

Câteva sute de protestatari care fluierau și huiduiau în fața Ministerului Agriculturii au strigat „Rușine” și „Demisia” în comentarii la adresa ministrului, care nu s-a întâlnit cu organizatorii protestului cu tractoare.

Guvernul a declarat că organizatorii au prea puțin de-a face cu agricultura reală.

„Demonstrația de astăzi nu are prea multe în comun cu lupta pentru condiții mai bune pentru agricultori”, a declarat premierul Petr Fiala pe platforma de socializare X, adăugând că unii dintre organizatori sunt pro-ruși sau au alte scopuri politice.

„Negociem cu cei care îi reprezintă pe fermieri și discutăm care sunt nevoile noastre în domeniul agriculturii”, a spus Fiala.

Fermierii se plâng de costurile tot mai mari

Camera Agrară (AK) a convocat propriile proteste pentru a se alătura joi altor fermieri europeni la punctele de trecere a frontierei și s-a distanțat de protestul de luni cu tractoare.

Principala plângere este politica agricolă a UE, denaturarea pieței și prețurile de achiziție scăzute provenite din excedentele pe fondul importurilor ieftine din afara blocului comunitar. Fermierii se plâng, de asemenea, de costurile tot mai mari asociate cu lupta UE împotriva schimbărilor climatice, stabilite în Acordul verde, care stabilește reglementările agricole pentru cei 27 de membri ai blocului pentru decenii.

„Fermierii sunt disperați în această situație fără speranță și nu știu la ce să se aștepte în viitorul apropiat, ca să nu mai vorbim de cel îndepărtat”, a declarat săptămâna trecută președintele AK, Jan Dolezal. „Ei au nevoie de stabilitate în mediul de afaceri”.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase