Home » D:News » O masă de aer cu praf saharian traversează România

O masă de aer cu praf saharian traversează România

O masă de aer cu praf saharian traversează România
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 01.03.2024

O masă de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf de origine sahariană, traversează joi și vineri România, anunță Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM).

Potrivit unui comunicat al Agenției, Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA) ar putea înregistra creșteri ale valorilor pulberilor în suspensie PM10 și PM2.5, începând de joi până vineri, la ora 22.00, ca urmare a unei mase de aer venită dinspre nordul Africii, încărcată cu praf saharian, care traversează teritoriului României.

Conform datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, cele mai mari concentrații urmează să se înregistreze în regiunile vestice și sud-vestice ale țării, unde particulele în suspensie se vor asocia și cu ploi, în noaptea de joi spre vineri.

„Masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa”

„Meteorologii susțin că, pe parcursul zilei de 1 martie, masa de aer încărcată cu particule de praf se va dispersa, iar concentrația acestora se va diminua semnificativ. Astfel de episoade se înregistrează în fiecare an, iar populația nu are motive să intre în panică. În zonele în care se vor înregistra ploi, precipitațiile vor angrena o parte din praf, de aceea urmele care vor putea fi observate pe mașini sau alte obiecte aflate în aer liber vor fi roșiatice”, a declarat vicepreședintele ANPM, Eugen Ioan Cozma.

Stațiile din cadrul RNMCA asigură monitorizarea permanentă a calității aerului înconjurător pe întreg teritoriul României, iar orice depășire semnificativă a limitelor maxim admise va fi anunțată populației.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase