Home » Știință » De unde vine praful din casă și cât de periculos este cu adevărat?

De unde vine praful din casă și cât de periculos este cu adevărat?

De unde vine praful din casă și cât de periculos este cu adevărat?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.02.2024

Praful poate fi considerat un coleg de cameră, pentru că este acolo aproape în permanență – iar după ce este șters, reapare rapid. Am auzit cu toții că praful este plin de piele moartă, păr și alte detritus (materiale granulate) aparent benigne, dar apare întrebarea: ce altceva mai conține cu adevărat și cât de mult ne afectează?

Praful are o mulțime de componente: particule care sunt posibil iritante pentru pielea și căile respiratorii, dar care nu prezintă riscuri majore pentru sănătate, cum ar fi celulele moarte ale pielii, părul, părul de animale de companie, bacteriile și acarienii microscopici.

Potrivit unui studiu din 2009 privind praful din gospodării din Midwestul SUA, aproximativ 40% din praful din casele noastre provine din exterior, prin intermediul aerului sau al tălpilor pantofilor noștri. Dar praful conține și contaminanți chimici cu implicații mai îngrijorătoare pentru sănătate, notează The Guardian.

Din ce este alcătuit praful și cât de dăunător este?

„Praful este, practic, un depozit de substanțe chimice de interior care au fost împrăștiate de la diverse produse”, spune Tasha Stoiber, cercetător științific.

În funcție de zona în care locuim și de produsele pe care le păstrăm în casele noastre, acestea pot include PFAS dăunătoare, adică acele substanțe chimice utilizate adesea pentru curățarea țesăturilor și care sunt conectate de anumite tipuri de cancer. De asemenea, praful poate găzdui substanțe ignifuge, care se elimină de obicei de la mobilierul mai vechi din spumă, și ftalați, care se găsesc în odorizantele de aer și în materialele plastice – ambele sunt legate de dereglarea hormonală și de probleme de dezvoltare neurologică la copii. În plus, praful poate conține microplastice, ele însele mici pachete de substanțe chimice.

Copiii înghit zilnic „o pastilă de praf”

Suntem expuși la componentele nocive din praf prin ingestie, inhalare și contactul cu pielea. Potrivit cercetărilor, oamenii pot absorbi substanțele chimice din praful casnic din mediul ambiant și prin piele.

Autorii unui studiu din 2023 de la Universitatea din Carolina de Nord au descoperit că praful care s-a depus pe recipientele, ambalajele și farfuriile din plastic ar putea fi, de fapt, o sursă mai semnificativă de microplastice decât mâncarea noastră. Deși nu există un prag actual pentru cantitatea de plastic pe care o putem ingera în condiții de siguranță, efectele cumulative ale expunerii pe termen lung sunt dăunătoare.

Potrivit Tashei Stoiber, copiii care umblă pe podea și își pun mâna în gură sunt cei mai expuși riscului. Studiile au arătat că cei mici înghit în medie 60 de miligrame de praf pe zi, iar adulții înghit jumătate din această cantitate. Practic, se poate spune că se ia zilnic o mică pastilă de praf.

Din fericire, există multe modalități simple și accesibile de a reduce toate tipurile de praf din casele noastre. Rularea ventilatorului de evacuare a aerului din bucătărie în timp ce gătiți, utilizarea unui purificator de aer și menținerea ferestrelor închise în timpul incendiilor sau dacă locuiți în apropierea unei șosele aglomerate pot reduce cantitatea de particule nocive din locuință.

Potrivit lui Sharon Garcia, care conduce compania Next Level Cleaning Services, cu sediul în Los Angeles, cel mai eficient mod de a șterge praful dintr-o cameră este de sus în jos, folosind un ștergător extensibil din microfibră sau lână de miel pentru a prinde depunerile care se acumulează pe pereți și deasupra corpurilor de iluminat, a ventilatoarelor și a mobilierului înalt. Apoi, ea recomandă aspirarea temeinică cu un aspirator cu filtru Hepa, deoarece acestea sunt capabile să prindă particule mai mici decât un filtru obișnuit – Garcia poartă o mască în timp ce șterge praful pentru o protecție suplimentară. Pentru jaluzele, plinte și pervazuri, ea spune că pot fi folosite materialele umede, deoarece captează praful în mod eficient.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Praful după impact, nu asteroidul, a dus la dispariția dinozaurilor, spun oamenii de știință

Praful de pe Lună ar putea fi topit „cu o lentilă uriașă” pentru a construi străzi

Un „diavol de praf” uriaș, filmat de roverul Perseverance pe planeta Marte

Oamenii de știință caută praf cosmic pe acoperișurile catedralelor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase