Home » Știință » Un nou mister pe Lună! Au fost găsite roci cu praf ciudat

Un nou mister pe Lună! Au fost găsite roci cu praf ciudat

Un nou mister pe Lună! Au fost găsite roci cu praf ciudat
Foto: Ottaviano Rusch et al., JGR Planets, 2024
Publicat: 21.01.2024

Luna Pământului este aproape în întregime acoperită de praf. Însă niște roci selenare cu praf ciudat i-au nedumerit pe astronomi.

Spre deosebire de Pământ, acest praf nu este netezit de vânt și vreme, ci este ascuțit și încărcat electrostatic.

Acest praf a fost studiat încă din era Apollo, la sfârșitul anilor 1960. Acum, o echipă internațională de cercetare condusă de dr. Ottaviano Rüsch, de la Universitatea Münster (Germania), a descoperit pentru prima dată roci selenare cu praf ciudat, presupus a avea proprietăți unice, cum ar fi anomalii magnetice.

Descoperirea crucială a oamenilor de știință este că doar foarte puțini bolovani de pe Lună au un strat de praf cu proprietăți reflectorizante foarte speciale. De exemplu, praful de pe acești bolovani recenți reflectă lumina soarelui diferit față de rocile deja cunoscute. Aceste noi constatări îi ajută oamenii de știință să înțeleagă procesele care formează și modifică crusta selenară.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Geophysical Research – Planets.

Niște roci selenare cu praf ciudat reflectă lumina într-un mod neobișnuit

Este cunoscut faptul că există anomalii magnetice pe suprafața Lunii, în special în apropierea unei regiuni numite Reiner Gamma. Cu toate acestea, întrebarea dacă rocile pot fi magnetice nu a fost niciodată investigată.

„Cunoștințele actuale despre proprietățile magnetice ale Lunii sunt foarte limitate, așa că aceste roci noi vor dezvălui istoria Lunii și a nucleului său magnetic”, spune Ottaviano Rüsch.

„Pentru prima dată, am investigat interacțiunile dintre praf și roci în regiunea Reiner Gamma; mai precis, variațiile în proprietățile reflectorizante ale acestor roci. De exemplu, putem deduce în ce măsură și în ce direcție este reflectată lumina solară de acești bolovani mari”. Imaginile au fost realizate de sonda Lunar Reconnaissance Orbiter a NASA, care orbitează Luna.

Echipa de cercetare era inițial interesată de roci crăpate. Mai întâi a folosit Inteligența Artificială pentru a căuta în jur de un milion de imagini cu roci crăpate; aceste imagini au fost, de asemenea, realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter.

„Metodele moderne de prelucrare a datelor ne permit să obținem perspective complet noi asupra contextelor globale și, în același timp, continuăm să găsim obiecte necunoscute în acest fel, cum ar fi aceste roci selenare cu praf ciudat pe care le investigăm în acest nou studiu”, spune Valentin Bickel, de la Center for Space and Habitability din cadrul Universității din Berna (Elveția).

O descoperire fascinantă

Algoritmul de căutare a identificat aproximativ 130.000 de roci interesante, dintre care jumătate au fost examinate de către oamenii de știință. „Am recunoscut un bolovan cu zone întunecate distinctive într-o singură imagine. Această rocă era foarte diferită de celelalte, deoarece dispersează mai puțină lumină înapoi spre soare decât celelalte roci. Bănuim că acest lucru este cauzat de structura specifică de praf, cum ar fi densitatea și dimensiunea granulelor de praf”, explică Ottaviano Rüsch.

„În mod normal, praful selenar este foarte poros și reflectă multă lumină înapoi în direcția iluminării. Cu toate acestea, atunci când praful este compactat, luminozitatea generală crește în mod obișnuit. Acest lucru nu este valabil și pentru rocile acoperite de praf observate acum”, adaugă Marcel Hess, de la Universitatea TU Dortmund (Germania).

Aceasta este o descoperire fascinantă, totuși, oamenii de știință sunt încă în stadiile incipiente ale înțelegerii acestui praf și a interacțiunilor sale cu roca. În săptămânile și lunile următoare, oamenii de știință doresc să investigheze în continuare procesele care duc la interacțiunile dintre praf și roci și la formarea structurii de praf speciale. Aceste procese includ, de exemplu, ridicarea prafului datorită încărcării electrostatice sau interacțiunea vântului solar cu câmpurile magnetice locale.

În plus față de numeroasele alte misiuni spațiale internaționale fără echipaj către Lună, NASA va trimite un rover automat, un robot mobil, în regiunea Reiner Gamma în anii următori pentru a găsi tipuri similare de bolovani cu praf special. Chiar dacă acesta este un vis pentru viitor, o înțelegere mai bună a mișcării prafului poate ajuta la planificarea așezărilor umane pe Lună, de exemplu. Până la urmă, știm din experiența astronauților Apollo că praful prezintă multe probleme, cum ar fi contaminarea habitatelor (de exemplu, stații spațiale) și a echipamentelor tehnice, notează EurekAlert.

Vă recomandăm să citiți și:

Cea mai precisă măsurătoare făcută cu energia întunecată confirmă ce se va întâmpla cu Universul

Plouă cu diamante în Univers! Fenomenul este mai obișnuit decât s-a crezut

Un start-up japonez vrea să vaporizeze gunoaiele de pe orbita Pământului cu lasere de la sol

Printre astronomi circulă zvonul că Telescopul Webb a găsit viață pe o altă planetă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase