Home » D:News » Franța este prima țară din lume care a inclus dreptul la avort în Constituție

Franța este prima țară din lume care a inclus dreptul la avort în Constituție

Franța este prima țară din lume care a inclus dreptul la avort în Constituție
O femeie ține în mâini o pancartă cu mesajul „Corpul meu, alegerea mea”. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 06.03.2024

Franța a devenit prima țară din lume care face din avort un drept constituțional – guvernul francez afirmând că această măsură este un răspuns la înăsprirea legislației din SUA, potrivit Sky News.

Un proiect de lege care a fost adoptat de Senatul francez în urma unui vot din data de 28 februarie a fost aprobat în urma unei sesiuni comune a parlamentului.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat săptămâna trecută că guvernul său se angajează să „facă ireversibil dreptul femeilor de a face avort prin înscrierea acestuia în Constituție”.

Dreptul la avort, dezincriminat în Franța în 1975

Guvernul francez a afirmat în introducerea la proiectul de lege că dreptul la avort este amenințat în SUA, unde Curtea Supremă a anulat în 2022 o hotărâre veche de 50 de ani care îl garanta.

În introducerea la legislația franceză se spune: „Nu este nevoie de o lege care să fie modificată: Din nefericire, acest eveniment (din SUA) nu este izolat: în multe țări, chiar și în Europa, există curente de opinie care încearcă să împiedice cu orice preț libertatea femeilor de a-și întrerupe sarcina dacă doresc”.

Niciunul dintre principalele partide politice franceze reprezentate în parlament nu a pus sub semnul întrebării dreptul la avort, care a fost dezincriminat în țară în 1975.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase