Home » Știință » Numărul femeilor psihopate ar putea fi egal cu cel al bărbaților

Numărul femeilor psihopate ar putea fi egal cu cel al bărbaților

Numărul femeilor psihopate ar putea fi egal cu cel al bărbaților
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.03.2024

Atunci când vine vorba de un psihopat tipic, s-ar putea să ne vină în minte Patrick Bateman din romanul „American Psycho”. Se pare că numărul femeilor care suferă de această tulburare neuropsihiatrică ar putea fi mult mai mare decât se credea până acum, spun experții.

Se consideră, în general, că psihopații sunt lipsiți de empatie și vinovăție, au un comportament antisocial, mint frecvent, sunt nemiloși, narcisiști și manipulatori.

„Psihopații urmăresc banii, puterea și controlul”, spune dr. Clive Boddy, de la Universitatea Ruskin din Marea Britanie.

„Psihopații urmăresc banii, puterea și controlul”

În timp ce de-a lungul timpului s-a mai modificat ideea potrivit căreia psihopații sunt criminali violenți și antisociali, presupunerea că cei mai mulți dintre pacienți sunt bărbați a rămas.

„Comportamentul femeilor psihopate pare să fie destul de subtil și mai puțin evident decât al bărbaților și, prin urmare, nu sunt recunoscute la fel de mult. Un număr mic, dar în creștere, de dovezi descrie femeile psihopate ca fiind predispuse să exprime violența verbală mai degrabă decât cea fizică, violența fiind de natură relațională și emoțională, adică mai subtilă și mai puțin evidentă decât cea exprimată de psihopații de sex masculin”, a explicat Boddy.

De asemenea, printre manifestările în cazul femeilor se numără și răspândirea de zvonuri și minciuni pentru avantaje personale, potrivit The Guardian.

„Măsurile s-au bazat în mare parte pe studii ale criminalilor care erau în închisoare la acea vreme și erau psihopați – astfel încât sentimentul este, în rândul cercetătorilor din zilele noastre, că aceste măsuri nu sunt pur și simplu potrivite pentru a identifica psihopatia feminină”, a mai spus specialistul.

Evaluatorii, reticenți în a eticheta o femeie ca fiind psihopată

De asemenea, au existat mai puține studii care au analizat psihopatia la femei decât la bărbați, iar evaluatorii ar putea fi reticenți în a eticheta femeile ca fiind psihopate.

Unele studii au sugerat că ar putea exista un raport de 10:1 între psihopații de sex masculin și cei de sex feminin.

Dar dr. Boddy nu este de aceeași părere: „Este aproape unu la unu”.

Recunoașterea psihopatiei la femei și bărbați este importantă, a spus acesta, pentru că astfel de indivizi ar putea avea un impact uriaș la locul de muncă, cu angajați marginalizați, abuzați și hărțuiți. Boddy pledează chiar și pentru aplicarea unui screening în cazul candidaților care aplică la un loc de muncă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Kathleen Folbigg, femeia numită „monstrul australian”. Și-a ucis sau nu cei patru copii?

Un bărbat și-a găsit soție după ce a folosit ChatGPT pentru a vorbi cu 5.000 de femei

Românca Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume

„Epidemie” de sifilis ocular după ce mai multe femei au contractat boala de la același bărbat

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase