Home » D:News » Fenomen misterios pe cerul din Norvegia: O spirală albastră a apărut pe cer

Fenomen misterios pe cerul din Norvegia: O spirală albastră a apărut pe cer

Fenomen misterios pe cerul din Norvegia: O spirală albastră a apărut pe cer
O spirală albastră, observată în ianuarie 2023 pe cerul din Hawaii. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 10.03.2024

În urmă cu aproape un an, vânătorii de aurore boreale au observat o spirală albastră misterioasă care s-a mărit pe măsură ce se deplasa pe cerul statului american Alaska. Acum, fenomenul luminos s-a repetat deasupra Norvegiei și Islandei.

Experții explică faptul că aceste spirale au fost aduse la noi de… SpaceX, scrie futura-sciences.com.

Luni, 4 martie, SpaceX a lansat o rachetă Falcon 9 de la baza Vandenberg Space Force din California (SUA). Misiunea sa a fost de a trimite pe orbită 53 de sateliți mici. Aceasta și-a pierdut combustibilul și a coborât în vârtej spre Pământ. A fost o manevră clasică.

Cum a apărut o spirală spectaculoasă și luminoasă?

Dar, în timp ce trecea peste Marea Barents, vaporii conținuți în gazele de eșapament s-au transformat în cristale de gheață. Iar întâlnirea lor cu lumina Soarelui a fost cea care a creat o spirală spectaculoasă și luminoasă.

Odată cu creșterea numărului de lansări SpaceX, fenomenul se înmulțește și el. Acesta a fost deja observat deasupra Noii Zeelande, Africii de Est și Hawaii. Și s-ar putea întâmpla din nou în luna octombrie. Imaginile ar putea fi atunci cu atât mai spectaculoase cu cât perioada va fi favorabilă și pentru aurora boreală, iar ploile de meteoriți și cometa Tsuchinshan-Atlas ar putea fi de asemenea în peisaj.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase