Home » Știință » O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a găurit ionosfera Pământului

O rachetă Falcon 9 de la SpaceX a găurit ionosfera Pământului

Lansarea unei rachete SpaceX Falcon 9 cu sateliți Starlink, 23 iulie 2023. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.07.2023

O rachetă lansată recent de compania SpaceX, deținută de Elon Musk, ar fi găurit ionosfera Pământului, sugerează o analiză.

Racheta Falcon 9, lansată în data de 19 iulie de la Baza Vandenberg a Forțelor Spațiale din California, SUA, a găurit cel mai probabil ionosfera, adică stratul din jurul planetei noastre, alcătuit din a patra stare a materiei (plasma), în care o cantitate vastă de particule cu sarcină electrică „plutesc liber” la 80 – 650 kilometri deasupra suprafeței.

Având în vedere filmările de la lansarea SpaceX, fizicianul Jeff Baumgardner de la Universitatea Boston a declarat că este „destul de posibil” ca „o gaură” ionosferică să fi fost creată.

Ionosfera, un strat dinamic care se micșorează

„Este un fenomen bine studiat [ce are loc] atunci când motoarele rachetelor ard la 200 – 300 kilometri peste suprafața Pământului”, a spus Baumgardner pentru Spaceweather.com.

Cercetările anterioare au arătat că, odată cu numărul tot mai mare de lansări de rachete din lume, astfel de găuri devin mai comune în ionosferă, stratul ce permite comunicațiile de pe Terra.

Ionosfera este, de asemenea, un strat dinamic și se micșorează în funcție de condițiile solare. Este împărțit în mai multe categorii, numite D, E și F, în funcție de ce lungime de undă de radiație solară absoarbe fiecare substrat.

Omenirea se grăbește să cucerească ultima frontieră

Studiile au arătat că rachetele și flăcările de la eșapament pot modifica procesul prin care particulele cu sarcină electrică se formează în acest strat din jurul planetei noastre.

Deplasările rachetelor prin ionosferă au fost asociate, de asemenea, cu perturbări majore și unde de șoc.

În timp omenirea se grăbește să cucerească ultima frontieră, rachetele au tendința să elibereze apă și dioxid de carbon prin gazele de eșapament, fapt ce ar putea intensifica procesul de ionizare cu mai bine de două treimi.

Găurile create în ionosferă au o culoare roșie specifică

Asta mai ales în substratul F al ionosferei, cel cu cea mai mare densitate de electroni dintre toate substraturile.

Găurile create în ionosferă de către rachete sunt identificate după o culoare roșie specifică, ce apare ca urmare a ionilor de oxigen din strat care reacționează cu electronii de la gazele de eșapament eliberate de rachete. Experții spun că astfel apare lumină în aceeași lungime de undă precum aurorele roșii.

Aceasta nu este prima dată când o lansare SpaceX găurește ionosfera Pământului.

Nu este prima gaură creată de SpaceX în ionosferă

O rachetă Falcon 9 lansată în august 2017, având la bord satelitul Formosat 5 al Taiwan, a indus „unde acustice circulare de șoc gigantice” în ionosferă la scurt timp după decolare.

Un studiu despre acest fenomen, publicat în jurnalul Space Weather, a descoperit că, la aproximativ 10 minute de la lansare, o gaură uriașă „de plasmă cu diametrul de 900 de kilometri” a fost creată în ionosferă.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sonda europeană Euclid, lansată cu succes la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9

Prima fabrică spațială din lume, lansată pe orbita Pământului cu o rachetă SpaceX

De ce a explodat Starship? SpaceX a confirmat suspiciunile tuturor

SpaceX a lansat Starship, dar cea mai puternică rachetă din lume a explodat la scurt timp după decolare

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase