Home » D:News » O infecție rară și periculoasă se răspândește în Japonia

O infecție rară și periculoasă se răspândește în Japonia

O infecție rară și periculoasă se răspândește în Japonia
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.03.2024

O infecție bacteriană rară, dar periculoasă, se răspândește într-un ritm record în Japonia. Oficialii se străduiesc să identifice cauza creșterii numărului cazurilor de sindrom de șoc toxic streptococic, fatal în 30% din cazuri.

Oficialii din sănătate preconizează că numărul de cazuri din 2024 va depăși numărul record de anul trecut, în timp ce crește îngrijorarea că cea mai dură și potențial mortală formă a bolii streptococice de grup A – sindromul de șoc toxic streptococic (STSS) – va continua să se răspândească, după ce prezența unor tulpini extrem de virulente și infecțioase a fost confirmată în Japonia, scrie The Guardian.

„Există încă mulți factori necunoscuți în ceea ce privește mecanismele care stau la baza formelor severe și bruște de streptococ și nu suntem în stadiul în care să le putem explica”, a spus Institutul Național de Boli Infecțioase (NIID).

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie

Conform cifrelor provizorii, anul trecut au fost raportate 941 de cazuri de STSS. În primele două luni ale acestui an, au fost deja înregistrate 378 de cazuri, infecțiile fiind identificate în aproape toate cele 47 de prefecturi din Japonia.

În timp ce persoanele în vârstă sunt considerate mai expuse riscului, tulpina duce la mai multe decese în rândul pacienților sub 50 de ani, potrivit NIID. Dintre cele 65 de persoane sub 50 de ani care au fost diagnosticate cu STSS între iulie și decembrie în 2023, aproximativ o treime, adică 21, au murit, a relatat ziarul Asahi Shimbun.

Cele mai multe cazuri de STSS sunt cauzate de o bacterie numită streptococcus pyogenes. Cunoscută mai frecvent sub numele de streptococ A – aceasta poate provoca dureri de gât, mai ales la copii, și o mulțime de oameni o au fără să știe și nu se îmbolnăvesc.

Care sunt simptomele?

Dar bacteria foarte contagioasă care provoacă infecția poate, în unele cazuri, să provoace boli grave, complicații de sănătate și deces, în special la adulții de peste 30 de ani.

Aproximativ 30% din cazurile de STSS sunt fatale.

Persoanele în vârstă pot avea simptome asemănătoare răcelii, dar, în cazuri rare, simptomele se pot agrava și pot include angină streptococică, amigdalită, pneumonie și meningită. În cele mai grave cazuri, poate duce la insuficiență și necroză de organe.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase