Home » D:News » Chiar și astronauții merg la toaletă! Dar cum se întâmpla asta în microgravitație?

Chiar și astronauții merg la toaletă! Dar cum se întâmpla asta în microgravitație?

Chiar și astronauții merg la toaletă! Dar cum se întâmpla asta în microgravitație?
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.03.2024

A merge la toaletă în spațiu nu este o treabă tocmai simplă. De la pungi rudimentare la sisteme de ultimă generație, astronauții au parcurs un drum lung pentru a-și satisface nevoile fiziologice în condiții de microgravitație.

După cum recunoaște și NASA, mersul la toaletă în spațiu era un aspect deranjant încă de la începutul zborului spațial cu echipaj.

Prima toaletă spațială reală a fost instalată pe navete abia în anii 1980, deoarece inițial misiunile spațiale rusești și americane au durat maxim 12 ore și nu au inclus soluții deosebit de sofisticate pentru igiena personală.

Astronauții purtau „un sistem de reținere a scaunului”

Pe vremea misiunilor Apollo, astronauții aveau la dispoziție doar pungi speciale: una pentru urină, conectată la un aspirator, și alta pentru deșeuri solide. Nu era o experiență tocmai plăcută, mai ales că operațiunea putea dura până la 45 de minute, scrie wired.

Pe Lună, astronauții purtau „un sistem de reținere a scaunului”, similar unui scutec.

Astăzi, astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) se bucură de toalete spațiale mult mai avansate. Există trei toalete pe ISS, cu un sistem de aspirație care colectează deșeurile lichide și solide în recipiente separate. Deșeurile lichide sunt reciclate în proporție de 98% folosind un sistem special numit Brine Processor Assembly (Bpa). Astronauții glumesc adesea despre asta: „Cafeaua de astăzi este cafeaua de mâine!”.

Toaletele de pe ISS au fost modernizate

După 20 de ani pe orbită, toaletele de pe ISS au fost modernizate. Un nou sistem, numit Universal Waste Management System (Uwms), este cu 65% mai mic, mai silențios și mai igienic. Este proiectat să se potrivească în orice navă spațială și are un design universal, adaptat inclusiv anatomiei femeilor astronauți.

Sistemul Uwms va fi utilizat și în misiunea Artemis II, care va duce din nou oamenii pe Lună. Astronauții vor avea acces la toalete spațiale moderne, cu uși pentru a le oferi intimitate, făcând ca experiența să fie mai confortabilă și mai asemănătoare cu cea de pe Pământ.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase