Home » Știință » Adevărata vârstă a Lunii, dezvăluită cu mostrele aduse de astronauții Apollo 17 pe Pământ

Adevărata vârstă a Lunii, dezvăluită cu mostrele aduse de astronauții Apollo 17 pe Pământ

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.10.2023

Noi analize efectuate cu mostrele aduse de astronauții Apollo 17 au sugerat că Luna ar fi veche de 4,6 miliarde de ani, ceea ce înseamnă cu 40 milioane de ani mai mult decât s-a crezut inițial.

Asta înseamnă că Luna Pământului s-a format la 108 milioane de ani după apariția Sistemului Solar. Estimările anterioare arătau că s-ar fi format la 60 de milioane după aceea. Oamenii de știință care au efectuat cele mai recente analize au transmis că o vârstă mai precisă a Lunii ne poate ajuta să înțelegem cum s-a format și cum a evoluat satelitul natural al planetei noastre.

„Fără Lună, viața pe Pământ ar arăta diferit. Este parte din sistemul nostru natural pe care vrem să-l înțelegem mai bine”, a declarat Philipp Heck, profesor la Universitatea din Chicago, SUA.

Cum și când s-a format Luna?

Teoria cea mai răspândită, cunoscută drept „ipoteza impactului gigant”, susține că Luna s-a format în urma coliziunii Pământului tânăr cu un obiect de mărimea planetei Marte. Materialul rezultat, aflat sub influența gravitației, ar fi creat Luna pe care o vedem astăzi pe cerul nopții. Momentul exact al coliziunii rămâne în continuare un mister.

În cadrul noilor cercetări, oamenii de știință au studiat fragmente dintr-un mineral numit zircon, prezent în mostrele aduse de pe Lună în 1972, odată cu ultima misiune Apollo. Mineralul s-a format atunci când suprafața topită a Lunii s-a solidificat după coliziune, iar oamenii de știință cred că aceste cristale de zircon sunt primele elemente solide care s-au cristalizat după formarea Lunii. Astfel, acestea ar putea dezvălui adevărata vârstă a Lunii.

„O ancoră pentru cronologia selenară”

„Pentru că știm cât de vechi sunt, aceste cristale acționează ca o ancoră pentru cronologia selenară”, a spus Heck, citat de Space.com.

Pentru a stabili vârsta mostrelor, cercetătorii au identificat și cartografiat atomii individuali dintr-o bucată de mostră selenară. Mai întâi, savanții „au ascuțit-o” cu electroni, „aproape ca o ascuțitoare foarte sofisticată”, a explicat coordonatorul de studiu, Jennika Greer, de la Universitatea din Glasgow, Regatul Unit.

Echipa lui Greer a folosit un laser pentru a evapora atomii din vârful mostrei și a măsurat vitezele acelor atomi. „Cât de repede se mișcă ne spune cât de grei sunt, fapt ce ne spune din ce sunt făcuți”, a adăugat Greer.

Cu ce ne ajută dacă știm adevărata vârstă a Lunii?

Oamenii de știință au măsurat cantitatea de atomi de uraniu și plumb din mostră, iar apoi, având în vedere cât de repede se dezintegrează atomii, a fost stabilită o vârstă de 4,46 miliarde de ani.

„Este uimitor să poți avea dovezi că roca pe care o ții în mână este cea mai veche bucată din Lună găsită până acum. Atunci când știi cât de vechi este ceva, poți înțelege mai bine ce s-a întâmplat în istoria sa”, a mai spus Greer.

Noul studiu despre adevărata vârstă a Lunii a fost publicat în jurnalul Geochemical Perspectives Letters.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Forța misterioasă care creează apă pe Lună

O sursă masivă de căldură, găsită îngropată adânc sub suprafața Lunii

China se gândește serios să construiască baze în peșterile de pe Lună

Ziua, luna și anul în care asteroidul Bennu ar putea lovi Pământul cu forța a 22 de bombe atomice

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase