Ce secret ascundeau rămășițele mumificate ale unei adolescente din Egiptul antic?

01 04. 2024, 00:00
Sursa foto: Shutterstock

Rămășițele mumificate ale unei adolescente din Egiptul antic au fost analizate de cercetători, dezvăluind că viitoarea mamă era în procesul de naștere a unor gemeni atunci când a murit.

Din păcate, travaliul nu s-a sfârșit cu bine, după ce capul copilului a rămas blocat, ceea ce a dus la moartea sa și a mamei.

Se crede că tânăra avea între 14 și 17 ani atunci când a murit, fiind dezgropată inițial în 1908 în cimitirul El Bagawat din Oaza Kharga din Egipt. Notițele de la acea vreme arată că a fost găsită cu un făt și placenta între picioare, ceea ce a dus la concluzia că a murit din cauza unor complicații obstetricale.

Revizitând mumia după mai bine de un secol, autorii unui nou studiu au efectuat tomografii computerizate (CT) ale corpului pentru a determina cu exactitate ce anume s-a întâmplat.

Tânăra a fost dezgropată inițial în 1908

Spre surprinderea lor, scanările au dezvăluit prezența unui al doilea făt în cavitatea toracică a femeii, ceea ce indică faptul că aceasta era însărcinată cu gemeni.

Dezvăluiri și mai surprinzătoare aveau să apară atunci când cercetătorii au observat că bebelușului plasat între picioarele femeii îi lipsea capul. La o examinare mai atentă, aceștia și-au dat seama că, de fapt, capul bebelușului era încă depus în pelvisul mamei, ceea ce i-a făcut să suspecteze că fătul fusese decapitat în timpul procesului de naștere.

Cea mai probabilă explicație pentru acest rezultat îngrozitor este că bebelușul s-a născut în poziție podală – ceea ce înseamnă că a ieșit cu picioarele înainte. În timpul nașterilor pe dos, bebelușii își pot desprinde uneori capul de piept, ceea ce face mai dificilă trecerea prin canalul de naștere.

Potrivit autorilor studiului, acest lucru poate duce la „decapitarea traumatică a fătului” în cazuri rare, acest exemplu fiind una dintre acele ocazii teribile. „Cauza decesului este determinată ca fiind prinderea capului copilului în canalul de naștere din cauza poziției pe dos a fătului în timpul nașterii„, concluzionează aceștia.

Nașterile de gemeni, ferite cu vrăji și incantații

În ceea ce privește cel de-al doilea făt, cercetătorii suspectează că este posibil ca îmbălsămătorii să nu fi știut că femeia era însărcinată cu gemeni și, prin urmare, pur și simplu nu au reușit să îl îndepărteze din corpul ei înainte de a o mumifica. Pe măsură ce diafragma mumiei s-a dizolvat, este posibil ca fătul nenăscut să se fi deplasat din uter în cavitatea toracică.

Această examinare a mamei și a copiilor ei la naștere reconfirmă cât de periculoase erau sarcina, travaliul și nașterea, mai ales în această perioadă”, scriu autorii studiului. În special, nașterile de gemeni erau nu erau văzute bine în Egiptul antic și erau deseori ferite cu vrăji și incantații.

O astfel de vrajă găsită pe un papirus antic cunoscut sub numele de Decretul amuletic oracular evidențiază această teamă de gemeni, afirmând că „o vom proteja de o naștere Horus, de o naștere neregulată și de nașterea de gemeni”.

Studiul este publicat în International Journal of Osteoarchaeology.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O mumie de acum 2.000 de ani ascundea un secret cutremurător

O mumie din Bolivia a uluit arheologii după 100 de ani de la descoperirea sa

Blestemul mumiei ar putea fi real, dar există și o explicație științifică

Arheologii ar fi găsit cea mai veche mumie din Egipt