Home » Istorie » O mumie de acum 2.000 de ani ascundea un secret cutremurător

O mumie de acum 2.000 de ani ascundea un secret cutremurător

Publicat: 14.01.2024

Despre descoperirea unui făt în rămășițele mumificate aproape că nu s-a mai auzit. Dar acum, oamenii de știință afirmă că au găsit o mumie adolescentă care a murit în timpul nașterii de gemeni.

„Aceasta este prima mumie de acest fel descoperită”, a declarat Francine Margolis, care a condus un studiu asupra rămășițelor mumificate.

Cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani, adolescenta a murit, probabil, în timpul nașterii, acum mai bine de 2.000 de ani. Îmbălsămătorii îi plasaseră fătul înfășurat între picioare. Se pare că nimeni nu știa că era însărcinată cu gemeni.

O mumie adolescentă a murit în timp ce năștea gemeni

Timp de peste 100 de ani, această mumie adolescentă a stat în colecția Muzeului Smithsonian (SUA), până când Margolis a decis să le examineze mai atent. Cercetătoarea a efectuat o tomografie computerizată a rămășițelor femeii mumificate pentru a obține măsurători pelviene și pentru a confirma cauza morții.

În schimb, a descoperit ceva surprinzător, scrie Science Alert. În cavitatea toracică păreau să existe obiecte care nu îi aparțineau fătului înfășurat.

Margolis și antropologul David Hunt, de la Universitatea George Washington (SUA), au examinat apoi razele X ale rămășițelor și au fost surprinși să vadă un al doilea făt, a spus Margolis.

„Am privit amândoi ecranul computerului, apoi ne-am unul privit pe altul și din nou ecranul”, a spus ea. Ea și Hunt au publicat descoperirea în revista științifică International Journal of Osteoarchaeology la sfârșitul anului 2023.

Când a fost descoperită mumia?

Cercetătorii au săpat inițial rămășițele mumiei în 1908. Este imposibil de știut dacă mama sau altcineva știa despre al doilea geamăn, a spus Margolis. Poziția celui de-al doilea făt în cavitatea toracică a femeii este, de asemenea, un mister.

Dar cercetătorii cred că corpul s-a deplasat în cavitatea toracică atunci când femeia a fost îmbălsămată. Procesul a dizolvat diafragma și țesuturile conjunctive, permițându-i fătului să se miște, au scris aceștia în studiu.

Colecțiile de muzee cu rămășițe umane sunt controversate, iar Smithsonian nu mai permite teste distructive folosind mostre de țesut, oase, dinți sau unghii. Prin urmare, este dificil să se afle mai mult decât ceea ce pot dezvălui tomografiile computerizate și razele X.

Mai mult, capul mamei lipsește, făcând dificilă obținerea de informații suplimentare despre starea ei generală de sănătate, a spus Margolis. Există o fotografie a capului mamei mumificate, dar după ce a fost fotografiat, s-ar putea să fi fost reînhumat, să fi ajuns la un muzeu local sau să fi fost furat, a spus cercetătoarea.

Ce ne-ar putea spune alte teste despre această mumie adolescentă?

Tomografiile computerizate sunt mai puțin invazive decât alte teste, iar o nouă rundă de astfel de investigații ar putea oferi mai multe informații despre mamă și gemeni, a spus Margolis.

De exemplu, capul primului făt era în canalul de naștere al femeii. În timp ce Margolis și Hunt sunt siguri că acest lucru a condus la moartea mamei, este dificil de determinat dacă corpul fătului a fost desprins în timpul îmbălsămării sau ca rezultat al decapitării traumatice a fătului, când capul unui bebeluș se desprinde în timpul nașterii.

Tomografiile computerizate concentrate pe craniul fătului ar putea furniza informații noi, a spus Margolis.

În 2022, cercetătorii au pus sub semnul întrebării singura altă mumie cunoscută a unei femei însărcinate. Oamenii de știință au teoretizat că procesul de îmbălsămare nu ar fi putut conserva dovezile sarcinii, făcând din această nouă descoperire una foarte rară.

Vă recomandăm să citiți și:

Fiara înspăimântătoare care a dus la „apariția” ciclopilor

Un topor antic, descoperit în Arabia Saudită, ar putea fi cel mai mare din lume

Test de cultură generală. Cine a fost primul rege din lume?

10 noi specii de fosile de trilobiți, descoperite în cenușă vulcanică

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase