Home » Istorie » Arheologii ar fi găsit cea mai veche mumie din Egipt

Arheologii ar fi găsit cea mai veche mumie din Egipt

Publicat: 31.01.2023

Arheologii au descoperit ceea ce ar putea fi cea mai veche mumie din Egipt. Mumia veche de 4.300 de ani era un bărbat bogat și important în vârstă de 35 de ani, pe nume Djed Sepsh, a declarat arheologul Zahi Hawass, fostul ministru al antichităților din Egipt.

„Este cea mai veche mumie din Egipt, completă și acoperită cu aur”, a spus el, adăugând că a fost „cea mai uimitoare descoperire”.

Hawass a spus că el și o echipă de 10 asistenți l-au descoperit pe bărbatul mumificat la 20 de metri sub pământ în incinta Gisr el-Mudir, la umbra vechii piramide în trepte a lui Djoser din satul Saqqara.

Să fie aceasta cea mai veche mumie din Egipt?

Mumia se afla într-un sicriu de piatră de 25 de tone, doar capacul cântărind cinci tone, într-unul dintre puțurile în care a intrat echipa, potrivit lui Hawass.

El a spus că atunci când echipa a deschis capacul, a găsit „cea mai bătrână, cea mai frumoasă mumie acoperită cu straturi de aur, cu o bandă pe cap și o brățară pe piept, ceea ce indică că acesta era un om bogat”, citează CNN.

Printre multele alte artefacte din Regatul Vechi, au fost descoperite două morminte, a spus Hawass, dintre care unul datează din timpul domniei regelui Unas, în timpul dinastiei a V-a, între 2494 și 2487 î.Hr.

Într-un puț au fost găsite și trei statui reprezentând o persoană, iar în spatele unei uși false au fost găsite alte nouă statui.

Arta Vechiului Regat

Statuile sunt importante pentru că ne oferă „pentru prima dată cunoștințe despre arta din Vechiul Regat. Printre acestea se numără statui duble, statui simple, statui de servitori, toate tipurile de statui diferite”, a spus arheologul.

Un alt sicriu de piatră asemănător celui cu bogatul mumificat a fost și el dezgropat și va fi deschis pe viitor.

Hawass a spus că descoperirea înseamnă că cimitirul era pentru oameni foarte importanți, „imediat după rege”.

Piramida lui Djoser a fost prima piramidă pe care egiptenii antici au construit-o vreodată, între anii 2667 și 2648 î.Hr., la începutul Dinastiei a III-a, și este cea mai veche structură antică din piatră din Egipt, conform Ministerului Turismului și Antichităților.

Saqqara, un sit plin de vestigii

Saqqara, o vastă necropolă aflată la aproximativ 32 de kilometri sud de Cairo, a fost locul multor descoperiri uluitoare, inclusiv templul funerar descoperit în 2021 al reginei Nearit, soția regelui Teti, primul rege al dinastiei a șasea a Vechiului Regat.

În același an, arheologii au descoperit în sit mormântul trezorierului șef al regelui Ramses al II-lea, care a condus Egiptul între 1279 și 1213 î.Hr. Un depozit mare de statui antice din bronz și sarcofage a fost, de asemenea, descoperit acolo în mai 2022.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vechi templu al lui Poseidon, descoperit într-o zonă lovită de tsunamiuri din Grecia

Un sit uriaș al civilizației maya, scos la iveală cu ajutorul laserelor în nordul Guatemalei

Arheologii au scos la lumină un centru ritual roman în Marea Britanie. Ce secrete ascunde?

O tabără din era glaciară a oferit cele mai timpurii dovezi pentru vânătoarea de mamuți în Mexic

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase