Prima pagină D:News

Centenarul scriitorului Geo Bogza va fi sarbatorit la Muzeul Literaturii Romane

Redactia Descopera.ro | 02.08.2008 | ● Vizualizări: 93
Centenarul scriitorului Geo Bogza va fi sarbatorit la Muzeul Literaturii Romane     Geo Bogza, Muzeul Literaturii Romane, + zoom
Galerie foto (1)

Nume cunoscute ale culturii romanesti precum Ana Blandiana, Romulus Rusan, Mihai Sora si Sorin Vieru si-au anuntat participarea, pentru miercurea viitoare, la celebrarea centenarului nasterii scriitorului Geo Bogza.

Celebrarea va avea loc la Muzeul Literaturii Romane, iar conform organizatorilor va fi prezentata si o expozitie dedicata autorului, care va contine fotografii, obiecte si documente din arhiva sa.
Printre altele, Bogza a fost un teoretician al avangardei, semnand cateva dintre textele definitorii ale curentului ("Urmuz", "Exasperarea creatoare", "Reabilitarea visului"), dar a scris si poezii. Dintre volumele sale de poezie se remarca "Poemul invectiva" (1933), "Ioana Maria" (1937), "Cantec de revolta, de dragoste si de moarte" (1947) sau "Orion" (1976). Geo Bogza a mai publicat volumele de reportaje "Cartea Oltului" (1945), "Tari de piatra, de foc, de pamant" (1939), "Tara de piatra" (1946), "Oameni si carbuni in Valea Jiului" (1947) si "Veneam la vale" (1942).
Scriitorul s-a stins din viata pe 14 septembrie 1993, in Bucuresti. 

Sursa: realitatea.net