Home » D:News » A fost descoperita barca regala a faraonului Kheops

A fost descoperita barca regala a faraonului Kheops

A fost descoperita barca regala a faraonului Kheops
Publicat: 28.07.2008
O camera secreta, descoperita in apropiere de Marea Piramida a lui Khufu (sau Kheops, dupa cum il numea grecii), in care se afla barca regala a faraonului, va fi excavata in curand, iar uriasul artefact va fi expus in Muzeul National de Istorie din Cairo, a anuntat arheologul Zahi Hawass pentru Discovery, intr-un interviu telefonic.

„Barca regala este extrem de bine conservata. Practic, turistii o pot vedea chiar si acum, in toata splendoarea sa, asa cum a fost lasata in urma cu 4500 de ani. Curiosii pot admira imaginii ale barcii, obtinute de la o camera video care a fost introdusa printr-o spartura in sala secreta”, declara acelasi Hawass, adaugand ca, in prezent, autoritatile egiptene analizeaza oferta unei companii japoneze, care a propus sa scoata la lumina si sa reasambleze barca. Proiectul ar trebui sa dureze maxim cinci ani si costa in jur de 10 milioande de dolari, conform specialistilor.

O prima barca a fost scoasa la lumina inca din 1954. Cele aproape 1224 de piese din lemn de cedru au fost reasamblata iar artefactul poate fi admirat intr-una dintre salile Muzeului e Istorie din Cairo. De abia in 1985, 31 de ani mai tarziu, arheologii au semnalat prezenta unei a doua ambarcatiuni, posibil mai mare decat prima.

Oferta de excavare a barcii faraonului a venit din partea unei echipe de specialisti de la Universitatea Waseda din Japonia, echipa condusa de egiptologul Sakuji Yoshimura. Acesta a asigurat autoritatile egiptene ca va scoate la lumina piesele de lemn ale ambarcatiunii, le va conserva, reasambla si transporta in cea mai mare siguranta. Conform arheologul japonez, orice intarziere ar duce la o grava deteriorare a lemnului antic.

Sursa: Discovery

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase