Prima pagină D:News

Introducere in cultura si civilizatia iudaica

Redactia Descopera.ro | 09.10.2008 | ● Vizualizări: 303
Introducere in cultura si civilizatia iudaica     cultura, civilizatie, ebraica, fundatia calea victoriei, atelier + zoom
Galerie foto (1)

un atelier cu Cristina Ciucu Din 8 Octombrie, la Fundatia Calea Victoriei

Care sunt «invataturile rabinice»? Cine este Regele Mesia? Care sunt «ideile principale» ale Cabalei? La aceste intrebari s-ar putea sa nu primiti un raspuns in acest curs. Sau sa primiti atat de multe raspunsuri incat sa fiti mai nedumeriti decat la inceput. Pentru ca aceasta introducere in universul gandirii religioase, mistice si filozofice iudaice nu se vrea o expunere didactica, ci o provocare la interpretare, deconstructie si paradox.
Pentru a putea arunca o prima privire asupra complexitatii hermeneuticii talmudice sau asupra misterelor vietii divine in traditia cabalistica, va trebui sa trecem mai intai prin oglinda : sa intram intr-o logica diferita si sa acceptam un alt fel de a ne situa in gandire.Si mai ales, sa invatam sa (ne) punem intrebari care sa nu-si caute implinirea intr-un raspuns.
Iata planul celor 10 ateliere:

3 ateliere : Iudaismul rabinic sau despre adevarul plurivoc; Talmud, literatura si interpretare rabinica ;
3 ateliere : Cabala sau ce sa nu gandim despre Dumnezeu. Despre gandirea si interpretarea mistica;
2 ateliere : Despre Maimonide sau cum sa ne ratacim in gandire;
2 ateliere : Despre Mesia si despre cine nu este el.

Cristina Ciucu detine doctorat in mistica iudaica la Facultatea de Filozofie, Universitatea Bucuresti, l`Institut National de Langues et Civilisations Orientales, Paris si Lyon 3 (cotutela si co-directorat). Este fellow al Colegiului Noua Europa. Diplôme d`Etudes Universitaires Françaises la Lyon (2003-2004). Detine masterat de Filozofia Culturii, Universitatea Bucuresti (2002) si licenta in Litere (Romana-Engleza), Universitatea Bucuresti (2001). A facut stagii de cercetare si documentare la Paris, Ierusalim si Oxford.

Fundatia Calea Victoriei
www.victoriei.ro