Prima pagină D:News

A fost inventata molecula care va stopa gripa aviara

Redactia Descopera.ro | 11.13.2008 | ● Vizualizări: 90
A fost inventata molecula care va stopa gripa aviara     gripa aviara, virus, molecula, epidemie, pasare + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii din cadrul Universitatii Purdue au anuntat, in premiera mondiala, crearea unui compus capabil sa anihileze virusul temutei SARS, cunoscuta sub numele de gripa aviara, anunta publicatia online DailyMail.

Noutatea consta in crearea unui compus chimic, capabil sa previna replicarea virusului SARS, ceea ce poate duce la crearea in scurt timp a unui medicament disponibil in toate farmaciile.

“Izbucnirea epidemiilor succesive de gripa aviara, incepand cu anul 2003, a dus la moartea a sute de oameni si a mii de pasari domestice si salbatice, deoarece nu exista nici un tratament eficient. Datorita acestui fapt, o eventuala epidemie iesita de sub control poate duce la milioane de morti in randul oamenilor. De asemenea, exista riscul ca unele organizatii teroriste sa foloseasca virusii de gripa aviara drept arma biologica. In fata acestor amenintari am reusit sa cream un mijloc de stopare eficient pentru temuta gripa aviara”, afirma Arun Ghosh, seful echipei de cercetatori.

Molecula inhibitoare pe care am creat-o este un mijloc puternic si foarte eficient de blocare a virusului SARS. Molecula noastra actioneaza prin blocarea proteinei emisa de acesta, denumita protida papain, sau PLpro. Acesta proteina este folosits de virus pentru a se replica si a distruge imunosistemul organismului infectat, adauga profesorul Ghosh.
Testele efectuate in laboratoare au dat rezultate foarte bune, molecula actionand eficient in cazul tuturor cazurilor de infestare.
Un total de 8 098 oameni din toata lumea au fost infectati cu gripa aviara, 774 dintre acestia decedand din cauza virusului.

Sursa : ScienceDaily