Home » D:News » Pestii electrici se imperecheaza doar intre ei

Pestii electrici se imperecheaza doar intre ei

Pestii electrici se imperecheaza doar intre ei
Publicat: 27.11.2008
Oamenii compara des atractia sexuala cu un impuls electric, insa in cazul anumitor vietuitoare o atmosfera incarcata electric este interpretata la propriu.

Pestii cu trompa isi ademenesc femelele cu ajutorul unui camp electric. In prezent, experimentele in laborator sugereaza ca femelele sunt mai atrase de aura electrica a masculilor din aceeasi specie decat de “scanteile” speciilor inrudite. “Aceasta atractie electrica pastreaza diferentele genetice intre speciile aproape identice de pesti”, declara Philine Feulner, conducatorul studiului, ecologist in cadrul Universitatii Sheffield.

Clasificati in grupa pestilor electrici slabi, deoarece nu pot emite mai mult de un volt, fata de alte specii care pot emite pana la 500 de volti, pestii cu trompa, genereaza curent electric cu ajutorul unui organ aflat in zona inotatoarei dorsale, facut din celule musculare specializate. In randul speciilor invecinate, care traiesc in acelasi mediu, impulsurile electrice se diferentiaza in ceea ce priveste lungimea, marimea si frecventa, astfel incat membrii aceleiasi specii se pot identifica cu usurinta. Campul produs ajuta pestii cu trompa, o specie nocturna, sa gaseasca mancare si sa inoate in apele maloase ale raurilor.

Sursa: New Scientist

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase