Prima pagină D:News

De ce iubim anii treizeci? un atelier in cinci intilniri cu Mirel Banica

Redactia Descopera.ro | 01.12.2009 | ● Vizualizări: 85
De ce iubim anii treizeci? un atelier in cinci intilniri cu Mirel Banica     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Din 20 februarie la Fundatia Calea Victoriei. Va invitam la o incursiune spectaculoasa in perioada interbelica, la rememorarea evenimentelor si curentelor principale care au schimbat lumea. Atelierul acesta este o reluare a unui curs interactiv de succes, in care ludicul si meditatia s-au intilnit in mod fericit

Anii treizeci ai secolului trecut fascineaza si sint inca foarte prezenti in dezbaterile academice, literare si artistice contemporane. Anii treizeci parca nu vor sa “moara” nici pe hirtie si nici in constiinta noastra.
In primii ani dupa revolutia din decembrie o parte dintre tinerii din Romania traiau in anii treizeci, aproape fara sa isi dea seama, fie si citindu-i pina la epuizare pe Ionescu, Eliade si Cioran. Acum lucrurile s-au schimbat, pasiunile s-au domolit si s-au decantat dar fascinatia a ramas. Acest curs compozit isi propune sa prezinte ideile forta care definesc anii treizeci si care le confera puterea de fascinatie mentionata mai sus. Va fi vorba, pe de o parte, de “razboiul cultural” purtat atunci intre elitele traditionaliste si cele moderniste, ce a lasat urme pina in ziua de astazi, racordarea la discursul european prin arhitectura, arta si estetica, iar pe de alta parte, vom prezenta fragmente din viata cotidiana a anilor treizeci, in incercarea de a surprinde ceva din atmosfera acelei decade atit de scurte ca timp dar atit de prolifice intelectual si artistic.

Cum arata publicitatea anilor treizeci ?
Cine erau cei care se mutau intr-un bloc modernist construit de Marcel Iancu?
Cum se mergea la Balcic ?
Cum isi petreceau timpul liber mondenii vremii?
Cum se minca in anii treizeci?
Cum arata revista Realitatea Ilustrata? Dar Telegraful Roman?

In continuare vom incerca sa surprindem efervescenta intelectuala a acelor ani prin prezentarea vietii si activitatii unor personalitati cheie pentru intelegerea acestor ani – de la filozoful Vasile Bancila la reporterul Filip Brunea Fox. Cursul se va termina prin prezentarea mecanismelor de formare a nostalgiei trecutului si prin incercarea de a raspunde la o intrebare aproape imposibila: se va mai vorbi despre anii treizeci peste inca treizeci de ani? Mirel Banica este doctor în ştiinţe politice a Universităţii din Geneva, Elveţia, 2004. Cercetător asociat, Universitatea Laval, Québec, Canada. Domenii de specializare: sociologia memoriei, sociologia religiilor, geopolitică. Stagii de specializare la EHESS, Paris. Alumnus al Colegiului Noua Europa (NEC), Bucuresti. Colaborator permanent al ziarului “Dilema Veche”, Bucureşti.