Home » D:News » Virusul-killer care ucide tumorile

Virusul-killer care ucide tumorile

Virusul-killer care ucide tumorile
Publicat: 19.05.2009
Un virus modificat genetic astfel incat sa atace si sa distruga in mod selectiv doar celulele bolnave, lasandu-le intacte pe cele sanatoase; este o noua “arma” impotriva cancerului, pusa la punct de o echipa de cercetatori italieni.

De obicei, se utilizeaza ca arma pentru combaterea tumorilor o versiune slabita a virusului, pentru ca acesta sa fie inofensiv pentru organismul-oaspete si sa poata fi controlat mai usor. In multe cazuri insa, in acest mod, virusul devine prea putin agresiv chiar si fata de tumore. De aceasta data, abordarea cercetatorilor de la Universitatea din Bologna a fost diferita: ei au lasat intacta virulenta virusului, modificandu-i doar “cheia de acces” in celulele sanatoase.
In mod normal, virusul herpesului reuseste sa intre in celulele sanatoase printr-o portiune din glicoproteina D, tocmai partea din ADN-ul virusului pe care cercetatorii au indepartat-o, inlocuind-o cu alta: un anticorp in masura sa deschida “incuietoarea” celulelor din tumorile la san si la ovare ce produc proteina Her-2. "Nu exista niciun risc pentru organism intrucat astfel modificat, virusul herpesului nu poate ataca decat celulele bolnave”, a asigurat Gabriella Campadelli-Fiume, virusolog la Universitatea din Bologna si coordonatoare a studiului.

Sursa: Galileo

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase