Home » D:News » Cum sa pierzi fara urma o intreaga insula?

Cum sa pierzi fara urma o intreaga insula?

Publicat: 03.07.2009
Mexicul promite sa continue procedurile de cautare a unei insule misterioase care i-ar putea spori prospectarile de petrol din larg, dupa ce oamenii de stiinta ai Universitatii National Autonomus au declarat ca nu ii pot da de urma.

“Insula pur si simplu nu exista in zona unde era indicata pe harti”, concluzioneaza un studiu al cercetatorilor universitari care au derulat cautari in regiune cu dispozitive de detectare submarina si de recunoastere aeriana.

Isla Bermeja, asa cum este cunoscuta insula disparuta, figureaza pe hartile desenate in anii 1700 ca un graunte de uscat aflat in apropierea coastei nord-vestice a peninsulei Yucatan. Un grup de legislatori mexicani spera ca insula sa ii ajute in prelungitul lor efort de a respinge ceea ce descriu ca fiind uzurparea de catre SUA a drepturilor natiunii lor asupra resurselor de petrol din Golful Mexic.

Bermeja s-ar afla mai departe de coasta Mexicului decat alte mici insule, confirmate, existanzand probabil teritoriul acestei natiuni cu aproximativ 55 mile nautice (100 kilometri) intr-o zona aflata in mijlocul golfului situat intre apele teritoriale ale Statelor Unite si ale Mexicului, sustine Elias Cardenas, liderul Comitetului Martim Mexican.

Aceasta regiune, care se afla dincolo de limitele teritoriale de 320 kilometri ale ambelor state, este suspectata ca ar detine bogate depozite de petrol sub solul marin. Cardenas sustine ca spera sa exploreze si alte locuri in care insula s-ar putea afla si planuieste sa solicite fonduri mai mari pentru studiile oceanografice in incercarea rezolvarii misterului. “Mai exista patru puncte posibile unde s-ar putea gasi insula”, declara Cardenas luand in calcul si eventualitatea scufundarii peticului de pamant ca urmare a incalzirii globale sau a unui cutremur dar mentionand si teoria conspirationista conform careia ar fi fost bombardata de catre americani.

Sursa: SignOnSanDiego

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase