Home » D:News » Regiunile tropicale se extind

Regiunile tropicale se extind

Regiunile tropicale se extind
Publicat: 07.07.2009
Extinderea rapida a zonei tropicale a planetei va cere un mare efort de adaptare din partea oamenilor si sunt necesare studii stiintifice ample pentru a intelege efectele si a sprijini aceste efort.

In urma examinarii a peste 70 de lucrari stiintifice cuprinzand date inregistrate de baloanele meteorologice, imagini din satelit, inregistrari ale temperaturilor de la suprafata oceanelor si modele climatice computerizate, specialistii de la Universitatea James Cook din Cairns, Australia, au ajuns la concluzia ca zona tropicala s-a extins in ultimii 25-30 ani, cu 2-5 grade latitudine (reprezentand 300-500 km) in ambele emisfere.

Acesta rapida extindere va influenta numeroase aspecte ale vietii oamenilor, de la viticultura si cresterea animalelor pana la sanatate si turism.

Vor fi necesare cercetari de amploare, pentru a intelege toate aceste modificari si a trasa politicile corespunzatoare. De pilda, in tarile in care, ca urmare a modificarilor climatice, zona tropicala se va extinde mult, vor exista mai multe cazuri de boli tropicale, ceea ce va necesita investitii sporite in acesta ramura a medicinei. Efectele extinderii climatului tropical se vor resimti, de asemenea, puternic in agricultura.

La ora actuala, in regiunile tropicale traieste jumatate din populatia lumii, iar aceste zone cuprind 80% din biodiversitatea globala si se caracterizeaza prin mortalitate infantila crescuta si incidenta mare a bolilor tropicale.

Sursa: ABC

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase