Prima pagină D:News

Centurio – Liliacul cu cea mai puternica muscatura

Redactia Descopera.ro | 08.25.2009 | ● Vizualizări: 559
Centurio – Liliacul cu cea mai puternica muscatura     liliac, muscatura, centurio senex, cercetare, craniu + zoom
Galerie foto (1)

Centurio senex sau liliacul cu riduri, prezinta o forma a craniului care-i permite acestui mamifer zburator sa posede cea mai puternica muscatura dintre toate speciile de lilieci, afirma cercetatorii Universitatii din Massachussets.

Micuta creatura care cantareste doar 17 grame poseda o muscatura a carei forta este cu 20 % mai puternica decat a oricarei alte specii de liliac cu dimensiuni similare. Liliacul Centurio senex are un craniu foarte scurt si lat, forma capului si maxilarelor sale intrigandu-i de mult timp pe cercetatorii care l-au studiat.

“Proportional cu dimensiunule craniului, Centurio poate musca mult mai puternic decat toti liliecii phyllostomizi care se hranesc cu fructe. Centurio este un mancator de fructe, dar familia sa cuprinde si specii de lilieci care se hranesc cu insecte si mici vertebrate precum soparle, broaste, soareci. Cu toate ca micul Centurio are o infatisare feroce, cercetarile noastre au descoperit ca acest liliac este o creatura blanda si delicata”, declara cercetatoarea americanca Elizabeth Dumont.

Sursa: BBC News

CITESTE SI :