Home » D:News » Un fragment necunoscut din Biblie, descoperit intr-o manastire egipteana

Un fragment necunoscut din Biblie, descoperit intr-o manastire egipteana

Un fragment necunoscut din Biblie, descoperit intr-o manastire egipteana
Publicat: 02.09.2009
O asociatie academica britanica a descoperit un fragment necunoscut apartinand de Codex Sinaiticus, cea mai veche si completa biblie cunoscuta pana in prezent.

Nikolas Sarris, un doctorand grec care studiaza in Marea Britanie, a fost cel care a facut descoperirea in momentul in care analiza fotografiile unui manuscris din libraria manastirii Sf. Caterina din Egipt. Atentia acestuia a fost atrasa de catre scrisul grecesc ce “rasarea” din legatura cartii. Banuind ca are de-a face cu o descoperire importanta, l-a anuntat imediat pe staretul manastirii, parintele Justin.

Codex Sinaiticus, scrisa in limba greaca pe piele animala, este cea mai timpurie versiune cunoscuta a Bibliei. Pana in prezent, parti componente ale acesteia au fost descoperite in diverse colturi ale lumii, insa artefactul este detinut in mare parte de catre British Library.

Academicienii din Marea Britanie, America, Egipt si Rusia au colaborat strans pentru a publica online intregul Codex, insa noi fragmente componente ies la lumina ocazional.
De-a lungul secolelor, pergamentele vechi erau reutilizate de catre calugari in crearea legaturilor pentru carti, datorita rezistentei acestora si pentru ca le era aproape imposibil sa gaseasca pergamente noi in acel colt de lume.

Fragmentul blocat in legatura cartii va fi analizat cu ajutorul unor scanere, pentru a nu aduce prejudicii textului, care pare a fi inceputul cartii lui Joshua, capitolul 1, versetul 10. Descoperirea este cu atat mai interesanta cu cat in libraria manastirii se mai afla inca 18 carti legate de catre aceiasi calugari. “Nu stim daca vom gasi si alte fragmente ale Codexului, dar cu siguranta merita sa le cautam”, a declarat parintele Justin.

Desi si alte fragmente timpurii ale Bibliei au supravietuit pana in prezent, Codex Sinaiticus este cel mai important, deoarece este de departe cel mai complet dintre toate. Se crede ca acesta contine deja Noul Testament intreg si aproape jumatate din Vechiul Testament.

Sursa: The Independent

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase