Fabuloasele creaturi din vulcan

08 09. 2009, 12:11

Creaturile, dintre care multe sunt total necunoscute, au fost scoase la lumina (literalmente) cu ocazia unei expeditii stiintifice care a realizat in zona muntelui Bosavi un film documentar pentru postul de televiziune BBC. Alaturi de alte creaturi exotice, printre care un marsupian denumit Bosavi Silky Cuscus, un "gecko" cu totul necunoscut, o broasca cu colti si un peste (botezat Henamo Grunter) care emite un soi de grohaituri, sobolanul "mutant" are o lungime de 82 cm, cantareste un kilogram si jumatate si nu a parut deloc speriat cand oamenii s-au apropiat de el.



De altfel, descoperirea a fost facuta din intamplare, cand sobolanul a intrat in cadrul unui aparat de filmat cu infrarosu, amplasat in interiorul vulcanului tocmai pentru a surprinde existenta unor fiinte vii.

Pentru moment a fost botezat "Bosavi lanoso", dar inca nu i s-a atribuit un nume stiintific. "Este fara doar si poate unul dintre cei mai mari sobolani de pe planeta, dar, in pofida dimensiunilor lui, apartine familiei celor care traiesc in canalizarile din orase", a declarat Kristofer Helgen de la Smithsonian National Museum of Natural History.

"Bosavi lanoso", despre care cercetatorii cred ca ar fi vegetarian, are o blana foarte stufoasa de culoare maronie cu reflexe argintii, cea care cel mai probabil ii permite sa supravietuiasca intr-un mediu extrem de rece si umed cum este cel din craterul vulcanului de pe Muntele Bosavi, care nu a mai erupt de cel putin 200.000 de ani.



Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: