Prima pagină D:News

Bacteriile pot neutraliza substantele radioactive

Redactia Descopera.ro | 09.09.2009 | ● Vizualizări: 349
Bacteriile pot neutraliza substantele radioactive     microbiologie, bacterie, radioactivitate, uraniu, coroziv, metal + zoom
Galerie foto (1)

Anumite bacterii pot transforma metalele radioactive, precum uraniul, in substante inerte, ceea ce le face utile in decontaminarea unor zone poluate radioactiv. Cercetari avansate in acest domeniu se desfasoara la Universitatea din Missouri, SUA.

Judy Hall, profesor la institutia amintita, studiaza cateva specii de bacterii cu caracteristici aparte: ele sunt bio-corozive si au capacitatea de a modifica solubilitatea unor compusi metalici.

Aceste bacterii "ataca" uraniul si il transforma in uraninit, o substanta aproape insolubila, care se depune pe fundul lacurilor sau al cursurilor de apa. Aceleasi bacterii ar putea fi utile si pentru decontaminarea unor zone poluate cu metale grele.

Deocamdata, cercetarile mai au de depasit multe obstacole, deoarece aceste bacterii traiesc numai in medii speciale, tolerand doar variatii mici de temperatura si concentratii foarte scazute de oxigen.

Cercetatorii se concentreaza asupra selectionarii unei tulpini bacteriene rezistente la concentratii mai mari de oxigen si asupra intelegerii mecanismelor celulare care le confera bacteriilor capacitatea de a coroda metalele.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: