Prima pagină D:News

Secretul casniciei fericite? Dormiti in paturi separate

09.10.2009 | ● Vizualizări: 302
Secretul casniciei fericite? Dormiti in paturi separate     medicina, somn, depresie, hipertensiune, sanatate, cuplu + zoom
Galerie foto (1)

Un expert britanic, specializat in cercetari asupra somnului, considera ca membrii unui cuplu se bucura de o sanatate mai buna si de o relatie mai solida daca dorm separat.

In opinia dr. Neil Stanley, care lucreaza intr-un laborator decercetari asupra somnului la Universitatea Surrey, obiceiulcuplurilor de a dormi in acelasi pat nu e atat de bun cum se crede.Prezenta partenerului, miscarile lui, sforaitul, faptul ca fiecaredispune de un spatiu prea mic tulbura somnul, ceea ce, cu timpul,are efecte nefaste asupra organismului, afectand sanatatea fizica,mentala si emotionala.

Dr. Stanley sustine ca proasta calitate a odihnei nocturnemareste riscul de a suferi de depresie, boli cardiace si atacurivasculare cerebrale, dar si riscul de divort.

Daca un cuplu doarme bine in acelasi pat, nu-i nevoie de nic oschimbare dar, daca prezenta partenerului va tulbura somnul, dr.Stanley recomanda somnul in paturi separate sau, la nevoie - si inmasura posibilitatilor -, in camere separate.Totusi, cuplurile nu renunta usor la obiceiul de a dormi inacelasi pat. Invocand dorinta de intimitate si sigurantaemotionala, in Marea Britanie doar 8% dintre cuplurile in varsta de40-50 ani dorm separat. Procentul creste insa la peste 40% incasniciile in care partenerii au peste 70 de ani.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: