Prima pagină D:News

Secretul casniciei fericite? Dormiti in paturi separate

Redactia Descopera.ro | 09.10.2009 | ● Vizualizări: 366
Secretul casniciei fericite? Dormiti in paturi separate     medicina, somn, depresie, hipertensiune, sanatate, cuplu + zoom
Galerie foto (1)

Un expert britanic, specializat in cercetari asupra somnului, considera ca membrii unui cuplu se bucura de o sanatate mai buna si de o relatie mai solida daca dorm separat.

In opinia dr. Neil Stanley, care lucreaza intr-un laborator de cercetari asupra somnului la Universitatea Surrey, obiceiul cuplurilor de a dormi in acelasi pat nu e atat de bun cum se crede. Prezenta partenerului, miscarile lui, sforaitul, faptul ca fiecare dispune de un spatiu prea mic tulbura somnul, ceea ce, cu timpul, are efecte nefaste asupra organismului, afectand sanatatea fizica, mentala si emotionala.

Dr. Stanley sustine ca proasta calitate a odihnei nocturne mareste riscul de a suferi de depresie, boli cardiace si atacuri vasculare cerebrale, dar si riscul de divort.

Daca un cuplu doarme bine in acelasi pat, nu-i nevoie de nic o schimbare dar, daca prezenta partenerului va tulbura somnul, dr. Stanley recomanda somnul in paturi separate sau, la nevoie - si in masura posibilitatilor -, in camere separate.

Totusi, cuplurile nu renunta usor la obiceiul de a dormi in acelasi pat. Invocand dorinta de intimitate si siguranta emotionala, in Marea Britanie doar 8% dintre cuplurile in varsta de 40-50 ani dorm separat. Procentul creste insa la peste 40% in casniciile in care partenerii au peste 70 de ani.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI