Prima pagină D:News

Informatiile obtinute sub tortura sunt false

09.22.2009 | ● Vizualizări: 146
Informatiile obtinute sub tortura sunt false     tortura, creier, hipocamp, stres, amintiri, neurologie + zoom
Galerie foto (1)

Faptul ca o confesiune smulsa sub tortura nu este intrutotul credibila era suspectat inca de pe vremea Inchizitiei. Noutatea, potrivit unui studiu de ultima ora al cercetatorilor irlandezi, o reprezinta, insa, faptul ca acest mecanism de aparare nu este unul voluntar, ci inconstient, efect al unui adevarat “scurt-circuit” care are loc in creierul prizonierilor supusi unor tehnici “sofisticate” de interogatoriu.

Studiul, realizat de cercetatorii irlandezi de la TrinityCollege din Dublin si publicat recent in revista Trends inCognitive Science, a examinat efectele cerebrale ale metodelorutilizate de armata americana la interogarea suspectilor deterorism: privarea de somn, izolarea si asa-numitulwaterboarding (simulare a innecarii).

Potrivit lui Shane O'Mara, autorul articolului, centrii nervosicorelati memoriei intra intr-un fel de scurt-circuit atunci candsunt supusi unui stres puternic. "In lumina cunostintelorneurologice actuale este improbabil ca metodele coercitive safunctioneze in obtinerea de informatii", a explicat cercetatorul,in opinia caruia, ele cauzeaza un stres grav, prelungit, in masurasa compromita memoria si capacitatea creierului prizonierului de alua decizii.

Prin urmare, nu este vorba doar de faptul ca, sub tortura,atunci cand durerea si anxietatea devin insuportabile, omul este instare sa marturiseasca orice pentru a pune punct supliciului;studiul a demonstrat si ca, in aceste conditii, creierul incepe sagenereze amintiri false. Cortexul prefrontal si hipocampul, douazone cruciale pentru formarea amintirilor, nu mai functioneazacorect in conditii de tensiune excesiva, fiind foarte sensibile lahormonii de stres si ajungand pana la a produce amintiri ale unorfapte care nu s-au intamplat niciodata, a precizat O'Mara.Citeste TOP 10 asasini fiorosi in slujba Mafiei,episodul de astazi al maratonului DESCOPERA SECRETELE MAFIEI!

Sursa: La Repubblica

CITESTE SI: