Prima pagină D:News

Un vaccin contra SIDA, in sfarsit?

09.25.2009 | ● Vizualizări: 167
Un vaccin contra SIDA, in sfarsit?      vaccin, hiv, sida + zoom
Galerie foto (1)

Pentru prima oara, un vaccin experimental dezvoltat de o echipa de medici militari americani si cercetatori thailandezi s-a demonstrat capabil sa reduca riscul infectarii cu virusul HIV cu 31%.

Potrivit anuntului facut de oamenii de stiinta in cadrul uneiconferinte de presa la Bangkok, acest rezultat a fost stabilit inurma testarii vaccinului vreme de 7 ani pe un esantion de 16.000 devoluntari din doua provincii de langa Bangkok, cu varsta cuprinsaintre 18 si 30 de ani si cu risc mare de contagiere; este cel maimare esantion utilizat vreodata in testarea unui medicament deacest gen.

Reducerea riscului cu 31% ar putea fi considerata un rezultatmodest, dar potrivit colonelului Jerome Kim, seful echipei decercetare din partea armatei americane, este dovada ca realizareaunui vaccin sigur si eficient este posibila. Vaccinul a fostrealizat prin unirea altor doua puse la punct anterior, care insa,fiecare in parte, nu s-au demonstrat capabile sa reduca risculinfectarii. Este vorba despre Alvac, de la Sanofi Pasteur si deAidsvaz, dezvoltat initial de compania VaxGen si apoi deorganizatia non-profit Global Solutions for InfectiousDiseases.

Astfel, rezultatul i-a uimit chiar si pe cercetatori care spun canu-si explica deocamdata cum se face ca aceasta combinatie devaccinuri functioneaza. "Este prima veste buna in ceea ce privestevaccinurile anti-SIDA din ultimul deceniu", a comentat RichardHorton, director al revistei medicale Lancet.

Citeste Mafia din Caucaz, fratiile lupilorsangerosi, episodul de astazi al maratonului Descopera SecreteleMafiei.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:Tag-uri: vaccin | hiv | sida