Prima pagină D:News

Un vaccin contra SIDA, in sfarsit?

Redactia Descopera.ro | 09.25.2009 | ● Vizualizări: 149
Un vaccin contra SIDA, in sfarsit?      vaccin, hiv, sida + zoom
Galerie foto (1)

Pentru prima oara, un vaccin experimental dezvoltat de o echipa de medici militari americani si cercetatori thailandezi s-a demonstrat capabil sa reduca riscul infectarii cu virusul HIV cu 31%.

Potrivit anuntului facut de oamenii de stiinta in cadrul unei conferinte de presa la Bangkok, acest rezultat a fost stabilit in urma testarii vaccinului vreme de 7 ani pe un esantion de 16.000 de voluntari din doua provincii de langa Bangkok, cu varsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si cu risc mare de contagiere; este cel mai mare esantion utilizat vreodata in testarea unui medicament de acest gen.

Reducerea riscului cu 31% ar putea fi considerata un rezultat modest, dar potrivit colonelului Jerome Kim, seful echipei de cercetare din partea armatei americane, este dovada ca realizarea unui vaccin sigur si eficient este posibila. Vaccinul a fost realizat prin unirea altor doua puse la punct anterior, care insa, fiecare in parte, nu s-au demonstrat capabile sa reduca riscul infectarii. Este vorba despre Alvac, de la Sanofi Pasteur si de Aidsvaz, dezvoltat initial de compania VaxGen si apoi de organizatia non-profit Global Solutions for Infectious Diseases.

Astfel, rezultatul i-a uimit chiar si pe cercetatori care spun ca nu-si explica deocamdata cum se face ca aceasta combinatie de vaccinuri functioneaza. "Este prima veste buna in ceea ce priveste vaccinurile anti-SIDA din ultimul deceniu", a comentat Richard Horton, director al revistei medicale Lancet.

Citeste Mafia din Caucaz, fratiile lupilor sangerosi, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI:

Tag-uri: vaccin | hiv | sida