Prima pagină D:News

Copiii de astazi vor trai pana la 100 de ani

Redactia Descopera.ro | 10.02.2009 | ● Vizualizări: 164
Copiii de astazi vor trai pana la 100 de ani     copii, speranta de viata, tari dezvoltate + zoom
Galerie foto (1)

Peste jumatate din copiii care se nasc la ora actuala in tarile dezvoltate din toata lumea au toate probabilitatile sa traiasca o suta de ani. Este ceea ce reiese dintr-un studiu realizat de cercetatorii danezi de la Universitatea din Odense, publicat recent in revista Lancet.

Potrivit autorilor studiului, speranta de viata in Europa occidentala, America de nord si Australia a crescut cu circa 30 de ani in decursul secolului XX, cu "varfuri" inregistrate in Japonia, Spania si Italia. Daca in 1950, probabilitatea de a trai pana la 90 de ani era de 15-16% pentru femei si 12% pentru barbati, in 2002 a crescut la 37% si respectiv la 25%. In Japonia, tara cea mai "longeviva", sansele cresc de-a dreptul la 50% la femei.
De asemenea, cercetatorii considera ca trei sferturi dintre copiii nascuti in tarile occidentale din 2000 incoace au probabilitati mari de a trai cel putin pana la 75 de ani, chiar si daca starea de sanatate medie a populatiei nu se va imbunatati in decursul anilor. Daca insa calitatea vietii va creste, asa cum se intampla de 200 de ani incoace, cred oamenii de stiinta, majoritatea oamenilor vor ajunge sa fie "ultracentenari". "Cresterea sperantei de viata in ultimii 165 de ani nu sugereaza ca ar exista o limita prestabilita a vietii oamenilor. O existenta foarte lunga va fi cel mai probabil destinul majoritatii persoanelor care traiesc astazi in tarile dezvoltate", a declarat unul dintre autorii studiului.
La Repubblica

CITESTE SI: