Prima pagină D:News

Copiii de astazi vor trai pana la 100 de ani

10.02.2009 | ● Vizualizări: 99
Copiii de astazi vor trai pana la 100 de ani     copii, speranta de viata, tari dezvoltate + zoom
Galerie foto (1)

Peste jumatate din copiii care se nasc la ora actuala in tarile dezvoltate din toata lumea au toate probabilitatile sa traiasca o suta de ani. Este ceea ce reiese dintr-un studiu realizat de cercetatorii danezi de la Universitatea din Odense, publicat recent in revista Lancet.

Potrivit autorilor studiului, speranta de viata in Europaoccidentala, America de nord si Australia a crescut cu circa 30 deani in decursul secolului XX, cu "varfuri" inregistrate in Japonia,Spania si Italia. Daca in 1950, probabilitatea de a trai pana la 90de ani era de 15-16% pentru femei si 12% pentru barbati, in 2002 acrescut la 37% si respectiv la 25%. In Japonia, tara cea mai"longeviva", sansele cresc de-a dreptul la 50% la femei.
De asemenea, cercetatorii considera ca trei sferturi dintre copiiinascuti in tarile occidentale din 2000 incoace au probabilitatimari de a trai cel putin pana la 75 de ani, chiar si daca starea desanatate medie a populatiei nu se va imbunatati in decursul anilor.Daca insa calitatea vietii va creste, asa cum se intampla de 200 deani incoace, cred oamenii de stiinta, majoritatea oamenilor vorajunge sa fie "ultracentenari". "Cresterea sperantei de viata inultimii 165 de ani nu sugereaza ca ar exista o limita prestabilitaa vietii oamenilor. O existenta foarte lunga va fi cel mai probabildestinul majoritatii persoanelor care traiesc astazi in tariledezvoltate", a declarat unul dintre autorii studiului.
La Repubblica

CITESTE SI: