Prima pagină D:News

Arctica se va topi la vara

Redactia Descopera.ro | 10.16.2009 | ● Vizualizări: 161
Arctica se va topi la vara     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform estimarilor unui specialist in climatologie, Oceanul Arctic se va topi cu totul in decursul verilor viitoare. Cu alte cuvinte, locul unde trona Polul Nord al planetei se va transforma intr-un ipotetic punct pe intinsul valurilor Arcticii topite.

Condusa de exploratorul polar Pen Hadow, o echipa de cercetatori britanici a masurat stratul de gheata care acoperea Polul Nord in decursul iernii trecute. Spre surpriza acestora, stratul masura doar 180 cm, o dimensiune care ridica semnul intrebarii asupra topirii Arcitcii in sezonul viitor, ducand la revizuirea teoriilor despre accelerarea incalzirii globale datorata efectului de sera.

"Datele obtinute in decursul expeditie Catlin Arctic Survey sustin noua teorie pe baza informatiilor referitoare la variatia sezoniera a intinderii gheturilor, schimbarilor din temperatura aerului, vanturilor si in special compozitiei ghetii. Toate acestea inseamna fara echivoc, ca Arctica ve deveni complet lipsita de gheturi in verile de peste 20 de ani. Studiul ne pune in garda si in privinta faptului ca cea mai mare parte a Arcticii se va topi in viitorii 10 ani", declara profesorul Wadham din cadrul Universitatii Cambridge.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI:

ASCULTĂ CE GÂNDEȘTI