Prima pagină D:News

Arctica se va topi la vara

10.16.2009 | ● Vizualizări: 175
Arctica se va topi la vara     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Conform estimarilor unui specialist in climatologie, Oceanul Arctic se va topi cu totul in decursul verilor viitoare. Cu alte cuvinte, locul unde trona Polul Nord al planetei se va transforma intr-un ipotetic punct pe intinsul valurilor Arcticii topite.

Condusa de exploratorul polar Pen Hadow, o echipa de cercetatoribritanici a masurat stratul de gheata care acoperea Polul Nord indecursul iernii trecute. Spre surpriza acestora, stratul masuradoar 180 cm, o dimensiune care ridica semnul intrebarii asupratopirii Arcitcii in sezonul viitor, ducand la revizuirea teoriilordespre accelerarea incalzirii globale datorata efectului desera.

"Datele obtinute in decursul expeditie Catlin Arctic Survey sustinnoua teorie pe baza informatiilor referitoare la variatia sezonieraa intinderii gheturilor, schimbarilor din temperatura aerului,vanturilor si in special compozitiei ghetii. Toate acestea inseamnafara echivoc, ca Arctica ve deveni complet lipsita de gheturi inverile de peste 20 de ani. Studiul ne pune in garda si in privintafaptului ca cea mai mare parte a Arcticii se va topi in viitorii 10ani", declara profesorul Wadham din cadrul UniversitatiiCambridge.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI: