Prima pagină D:News

A fost descoperita cea mai veche pictura reprezentand un ceas

10.20.2009 | ● Vizualizări: 654
A fost descoperita cea mai veche pictura reprezentand un ceas     stiinta, arta, timp, ceas, pictura, tablou + zoom
Galerie foto (1)

Intr-un tablou pictat in urma cu 450 de ani apare un ceas de buzunar – unul dintre primele fabricate in lume.

Tabloul, pictat de maestru, renascentist Maso da San Friano,apartine Muzeului de Stiinta din Londra, Marea Britanie, si a fosttrimis spre expertizare specialistilor in pictura renacentinsta dela Galeria Uffizi din Florenta, Italia, pentru o identificare certaa personajului reprezentat.

Speciliastii britanici cred ca ar fi vorba despre Cosimo I deMedici, conducatorul Florentei, asa cum arata el in jurul anului1560, cand a fost pictat tabloul.

Cosimo I a fost un sustinator al artelor si stiintelor si, deaceea, e verosimil ca el sa fi detinut unul dintre putinele ceasuride buzunar care existau la vremea aceea.Primele ceasuri de buzunar au fost fabricate la inceputulsecolului al XVI-lea, de catre ceasornicarii germani, iar unuldintre specialistii muzeului britanic de stiinta crede ca acel ceasde aur, reprezentat in tablou, ar putea proveni din sudulGermaniei.

Dupa expertizarea sa in Italia, tabloul va fi expus la Muzeul deStiinta din Londra, in galeria destinata instrumentelor de masurarea timpului, care adaposteste una dintre cele mai mari colectii deceasuri din Marea Britanie.

Sursa: BBC

CITESTE SI:

Tag-uri: stiinta | arta | timp | ceas | pictura | tablou