Prima pagină D:News

Karl Marx a prevazut prabusirea dolarului inca din 1857

Redactia Descopera.ro | 10.24.2009 | ● Vizualizări: 570
Karl Marx a prevazut prabusirea dolarului inca din 1857     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Scaderea accelerata a dolarului din luna octombrie, anul curent, i-a pus pe ganduri pe analistii economico-financiari, care, alaturi de istorici, se vad nevoiti sa studieze scrisorile lui Karl Marx catre Friedrich Engels. Aceasta deoarece, intr-una dintre epistolele scrise in anul 1857, parintele spiritual al comunismului “profetea” caderea si apoi disparitia dolarului american.

Tendintele de depreciere a dolarului au fost observate inca de acum cativa ani, dar rata curenta a declinului este fara precedent.

Stephen King, directorul pe programe economice al HSBC Bank, sustine ca oficialii americani sunt obligati sa stopeze caderea dolarului prin orice masuri. In caz contrar, situatia se va agrava in asemenea masura, incat va declansa o noua criza financiara.

"Un colaps al dolarului ar fi un dezastru pe toate planurile. Caderea monedei americane va distruge sistemul monetar international pe termen lung. Pe langa aceste aspecte, va provoca un colaps economic similar cu cel din anul 1970", declara King in continuare, intr-un interviu acordat publicatiei The Independent.
In mod absolut bizar, autoritatile americane nu par ingrijorate de pericol, cu toate ca indicatorii macroeconomici ai SUA din acest an nu arata deloc bine. Deficitul bugetar a depasit cifra astronomica de 1,4 trilioane $, iar datoriile statului american au atins recordul de 11, 9 trilioane $. Rata mare a somajului si lipsa marilor investitii lovesc, la randul lor, in stabilitatea dolarului american.

Sursa : Pravda


CITESTE SI :