Home » Știință » Vodca minune pentru liderii sovietici

Vodca minune pentru liderii sovietici

Publicat: 04.12.2007
Era inceputul anilor 60, o perioada in care lumea se afla in plin razboi rece. Intr-o cursa fara egal a inarmarilor si a spionajelor, zeci de savanti rusi lucrau in secret, din ordinul direct al presedintelui Nikita Hrusciov, la unul dintre cele mai ambitioase proiecte ale vremii…vodca dupa care nu suferi de mahmureala.

Pasiunea slavilor pentru bauturile tari nu este cunoscuta de ieri de azi, la fel ca si slabiciunea fostilor lideri sovietici pentru produsele de lux. Leonid Brejnev, fostul presedinte al Uniunii Sovietice din 1964 pana in 1982, este unul dintre exemplele tipice ale acestor moravuri elitiste. Se stie ca isi crease o adevarata pasiune pentru tigarile de lux numite Novost, tigari al caror tutun era adus direct din Virginia. Tigaretele erau completate cu filtru charcoal, realizat din cel mai fin carbune de ienupar. Produsele erau cu atat mai rare cu cat dintr-o tona de plante se obtineau maxim 30 de kilograme de astfel de carbune.

Nici predecesorul lui Brejnev, Nikita Sergeevici Hrusciov (prim secretar al partidului comunist si al Uniunii Sovietice din 1953 pana in 1964) nu facea exceptie de la astfel de obiceiuri. Cunoscut pentru temperamentul sau extravagant (a ramas celebru episodul in care batea cu pantoful in masa in timpul congresului ONU din 1960), Hrusciov avea chiar sa ordone oamenilor de stiinta rusi sa creeze un nou tip de vodca dupa care elita comunista sa nu sufere de mahmureala.
Vodca Kremlin
Noul produs avea sa fie opera unora dintre cei mai straluciti cercetatori ai vremii, care urmau sa isi conduca studiile in doua laboratoare create special la Moscova si Kiev. Bautura revolutionara trebuia sa fie realizata din alcool si apa de cea mai inalta calitate, fara nici un fel de aditivi suplimentari. Ba mai mult, gustul acestei urma sa fie perfect, dupa cum cerea liderul sovietic, fara nici o urma de zahar, glucoza, miere sau alte produse specifice. Bautura alcoolica trebuia sa fie creata in camere speciale, izolate termic, la una si aceeasi temeperatura.

In acelasi timp, tehnologia folosita in cele doua laboratoare urma sa produca si apa potabila pentru elita comunista.

Produsul finit a fost o reusita, dupa cum declara insusi Pjotr Leonidovich Kapitsa, laureat al Premiului Nobel pentru fizica in 1978, unul dintre coordonatorii proiectului.
„Mi-am schimbat opinia in ceea ce priveste bauturile alcoolice dupa ce am incercat noul tip de vodca. Nu m-a imbatat, in schimb mi-a creat un sentiment placut. Pe deasupra, are un gust remarcabil. Nu pot spune ca am baut prea mult, dar dimineata nu am resimtit nici un fel de efecte”, afirma acesta.

Vodca miraculoasa s-a bucurat de succes inca de la lansarea sa. Ba mai mult, devenise unul dintre produsele cerute cu insistenta la export in tari ca Germania Democrata sau Cuba.
Perioada post-comunista
Se parea ca nimic nu va putea opri vodca Kremlin sa cucereasca pietele de profil din lume. Si totusi, schimbarea regimului politic in Rusia, in 1990, avea sa aduca si declinul producatorilor bauturii. Zvonurile aparute in presa rusa vizau mai multi politicieni si grupuri mafiote conduse de fosti lideri KGB care s-ar fi luptat pentru preluarea fabricilor.

Vodca a continuat sa se produca sub initialele SV – Special Vodca, fara insa a mai atinge succesul din era sovietica. Odata cu dizolvarea Uniunii Sovietice si separarea Ucrainei de aceasta, au aparut numeroase dispute asupra paternitatii distileriei din Kiev. In ciuda presiunilor Moscovei care insista ca fabrica sa fie mutata in Rusia, guvernul ucrainean s-a opus vehement acestei idei, urmand ca proprietatea asupra acesteia sa revina ambelor tari.

Sursa: Pravda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase