Prima pagină D:News

Copiii nu vor mai avea nevoie de parinti pentru a se naste

10.30.2009 | ● Vizualizări: 180
Copiii nu vor mai avea nevoie de parinti pentru a se naste     celule stem, embrion uman, gene, infertilitate, fecundare asistata + zoom
Galerie foto (1)

Cercetatorii de la Stanford University School of Medicine au reusit sa “oblige” celule stem embrionale (derivate din embrioni obtinuti prin fecundare asistata) sa se transforme in celule germinale umane, precursoarele ovulelor si spermatozoizilor. Descoperirea acestui mecanism le va permite (in circa 5 ani) persoanelor sterile sa-si produca celule germinale “pe comanda”, in laborator, utilizand celule stem din celulele pielii.

Intrucat celulele germinale se formeaza in primele faze dedezvoltare a embrionului uman, a fost dificila pana acum studiereasi reproducerea lor in laborator. De aceasta data, expertii aureusit sa faca acest lucru pornind de la linii de celule embrionaleumane in care au inserat o gena indispensabila formarii linieigerminale.


Apoi, ei au studiat diferite gene - activandu-le si dezactivandu-le-, pentru a vedea exact ce rol are fiecare in dezvoltarea celulelorreproducatoare; au fost astfel descoperite trei gene implicate in"maturizarea" celulelor reproducatoare: DAZL, care actioneazatimpuriu, si DAZ1 si BOULE, responsabile de reglarea ultimeloretape ale dezvoltarii liniei germinale.


Din studiul publicat de cercetatorii californieni in revistaNature, reiese asadar ca celulele obtinute in "eprubeta"functioneaza suficient de eficient pentru a genera celulespermatice. "Pana acum am studiat numai soareci pentru a intelegeetapele necesare in diferentirea celulelor germinale umane. Dar nue acelasi lucru, iar noi am obtinut acum prima dovada ca pot ficreate in laborator celule germinale umane functionale", a explicatcercetatoarea Reijo Pera, coordonatoarea studiului.Sursa: Ansa

CITESTE SI: