Prima pagină D:News

Problemele la rinichi cresc riscul de infarct

Redactia Descopera.ro | 11.09.2009 | ● Vizualizări: 306
Problemele la rinichi cresc riscul de infarct     inima, infarct, rinichi + zoom
Galerie foto (1)

Suna ciudat, dar daca rinichii nu functioneaza cum trebuie, creste riscul de infarct miocardic, insuficienta cardiaca, arteriopatie periferica si… moarte precoce.

Este concluzia unui studiu realizat de cercetatorii de la San Francisco VA Medical Centre, din cadrul Universitatii California (UCSF), impreuna cu o echipa de la Tufts-New England Medical Centre. Rezultatele acestui studiu au indicat ca pentru evaluarea sanatatii inimii trebuie pornit de la determinarea nivelului si a eventualelor alterari in timp a functiei renale a pacientilor.

Cercetatorii au realizat o testare a functiei renale la un esantion de pacienti in varsta, prin intermediul Cistatinei C, un inhibitor de proteaza cisteinica. Vreme de 7 ani, acestora le-au fost analizate modificarile survenite la nivelul functiei renale, care au fost corelate ulterior cu incidenta cazurilor de insuficienta cardiaca, infarct si arteriopatie periferica monitorizata pe parcursul urmatorilor 8 ani.

La pacientii la care s-a inregistrat un declin rapid al functiei renale a fost detectata o crestere de 32% a riscului de decompensare cardiaca, o crestere cu 48% a riscului de a suferi un infarct si o crestere cu 67% a riscului de a dezvolta o arteriopatie periferica.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI:

Tag-uri: inima | infarct | rinichi