Prima pagină D:News

Maladia Parkinson va fi vindecata cu viermi?

Redactia Descopera.ro | 12.07.2009 | ● Vizualizări: 751
Maladia Parkinson va fi vindecata cu viermi?     parkinson, maladie, viermi, cura, tratament, boala + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta britanici din cadrul Universitatii Dundee avanseaza o ipoteza greu de crezut pentru multi alti cercetatori. Este oare posibil ca cei mai buni aliati naturali in lupta impotriva temutei maladii Parkinson sa fie banalii viermi? Socanta ipoteza a pornit de la descoperirea conform careia viermii impart cu oamenii circa 50 % din materialul genetic, printre care si genele resposabile de declansarea bolii Parkinson.

Cercetatorii vor efectua o serie de teste si investigatii asupra mai multor viermi din specia Caenorhabditis elegans, in speranta descoperirii modalitatii prin care aceste animale primitive lupta impotriva maladiei care distruge celulele creierului uman.

Miza este deosebit de serioasa, Asociatia Bolnavilor de Parkinson din Marea Britanie a donat suma de 190.000 lire sterline Universitatii Dundee, drept ajutor financiar pentru continuarea experimentelor.

Un alt motiv pentru care intreaga comunitate stiintifica asteapta cu nerabdarea publicarea cocluziilor este acela legat de abordarea in premiera a ipotezei genetice. In Marea Brtitanie traiesc in prezent circa 120.000 de persoane suferinde de Parkinson, 5% dintre ele mostenind maladia pe cale genetica. Viermii au fost alesi pentru experimente deoarece sunt cele mai simple organisme dotate cu sistem nervos. In mod surprinzator, modalitatea prin care celulele nervoase ale viermilor comunica intre ele este asemanatoare cu cea din cazul oamenilor. O serie de gene, printre care si temuta LRRK2, au fost identificate ca avand legatura cu forma ereditara a maladiei Parkinson.

Sursa: BBCNews

CITESTE SI: