Prima pagină D:News

Computer controlat cu puterea mintii

Redactia Descopera.ro | 12.07.2009 | ● Vizualizări: 168
Computer controlat cu puterea mintii     calculator, computer, informatica, neurologie, creier, interfata, comunicare, litera + zoom
Galerie foto (1)

Un program de computer ar putea permite persoanelor cu afectiuni neurologice grave – inclusiv paralizii – sa “scrie la calculator” litere si numere doar gandindu-se la ele.

Descoperirea ar putea deschide o noua cale de comunicare pentru milioane de persoane afectate de maladii care nu le permit sa se exprime cu mijloacele obisnuite.

Cu ajutorul programului creat de oamenii de stiinta de la Clinica Mayo, - unul dintre cele mai cunoscute centre de cercetari medicale din SUA - pacientii pot face sa apara pe ecranul calculatorului anumite litere numai cu "puterea mintii".

Literele sunt prezentate intr-un tabel, iar concentrarea atentiei pacientilor asupra anumitor litere face ca acestea sa apara pe ecran.

Cercetatorii au descoperit fenomenul studiind doi pacienti cu electrozi implantati in craniu si plasati chiar pe suprafata creierului. Electrozii monitorizeaza activitatea cerebrala, inregistrand activitatea biolelectrica a celulelor nervoase.

Tehnica, numita electrocorticografie (ECoG), ofera date mai precise decat electroencefalografia (EEG), utilizata in mod obisnuit, in care electrozii sunt plasati pe pielea capului.

Cercetatorii considera ca acesta e un prim pas spre crearea unei interfete creier-computer, care va putea permite, intr-o zi, depasirea limitarilor impuse de paralizie.

Sursa: Telegraph Science

CITESTE SI: