Prima pagină D:News

Atentie, stresul ingrasa!

Redactia Descopera.ro | 12.10.2009 | ● Vizualizări: 1527
Atentie, stresul ingrasa!     medicina, stres, alimentatie, greutate, carbohidrati + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de stiinta au identificat mecanismul prin care stresul poate produce cresterea in greutate.

Situatiile stresante determina organismul sa functioneze in modul "supravietuire": sun efectul unor hormoni de stres - cortizolul si leptina - metabolismul se incetineste, iar corpul incepe sa stocheze "rezerve de combustibil" (sub forma de grasime).

Studiul, publicat in American Journal Of Epidemiology, arata, de asemenea, ca femeile sunt sensibile la mai multe tipuri de stres decat barbatii. Daca greutatea barbatilor e influentata in special de grijile privind banii si problemele de la locul de munca, cea a femeilor mai are de suferit si din cauza stresului provocat de dificultatile din relatiile sentimentale si de simtamantul de a fi prizonierele propriului mod de viata.

Pofta exagerata de alimente cu continut mare de carbohidrati, precum paste fainoase sau dulciuri, poate fi un indiciu al stresului.

Aceste alimente maresc nivelul cerebral de serotonina, o substanta cu efect calmant.

Pentru a preveni ingrasarea datorata stresului, specialistii recomanda invatarea unor tehnici de relaxare si, mai ales, exercitiul fizic care, in afara de faptul ca mareste nivelul endorfinelor (substante care induc o stare de bine), ne ajuta si sa "ardem" calorii.

Sursa: Mail Online

CITESTE SI: